Легендарният Христо Стоичков се изправя пред един от най-трудните мигове в живота си. Признава го самият той. Трудно намира сили да говори с човека, който означава много за него...

Това е началото на една тъжна история, която обаче завършва с радостен край. БЛИЦ връща лентата назад, за да припомни на своите читатели една позабравена история. Свързана със Стоичков, Барселона и Йохан Кройф. Поводът е болестта и повторната операция на настоящия наставник на каталунците Тито Виланова. Барселона днес гостува на Валядолид, а треньор ще бъде помощникът на Тито – Жорди Роура. Съвпаденията с една история отпреди повече от 20 години започват.

На 24 февруари 1991 година Барселона гостува на Валядолид. Каталунците размазват с 5:1, но без Христо Стоичков в състава си. Българската звезда тъкмо е изтърпял наказание след настъпването на съдията Урисар Аспитарте. “Най-после след два месеца и половина без футбол заминах за Валядолид, за да се появя отново. Вкъщи на тръгване се чувствах като че ли ми предстоеше първият мач в живота. Дъщеря ми Михаела ме целуна с пожелание да вкарам два гола. Барса спечели с 5:1, но аз не играх”, разказва Камата в книгата си “Сто на сто Стоичков.”

00000000000000000000000009.jpg

Какво се случва след двубоя? “Обратният път от Валядолид донесе нова неприятност. Йохан Кройф получи сърдечен пристъп, който за малко не му струва живота. Ние футболистите не разбрахме веднага какво е станало, но на следващия ден след сложна операция на сърцето Кройф успя да се спаси. Това беше най-важният мач в живота му”, споделя Камата.

“Когато вече бе извън всякаква опасност, отидохме на свиждане в болницата. Пред входа имаше стотици хора, журналисти и любопитни, които искаха да знаят как се чувства нашият треньор. Там бяха жена му Дани с децата Шантал, Сусила и Жорди. Казаха ми, че Кройф е по-добре и че можа да вляза да го видя. Изби ме пот, преглътнах на сухо и влязох. Толкова съм бил притеснен, че самият Кройф ме помоли да седна на един стол, за да се успокоя. За футбол почти не говорихме, аз му казах само, че когато се върне при нас на пейката, титлата вече ще е в джоба ни”, разказва Ицо за един от най-трудните моменти в живота си.

Както сега, така и тогава, преди 21 години, помощникът застава начело на Барселона. Тогава това е Чарли Рексач, който води тима в 6 мача. В един от тях Стоичков избухва, вкарва 4 гола на Атлетик Билбао на "Сан Мамес". Йохан Кройф се завръща сравнително бързо. След операцията на 24 февруари той отново е на пейката на каталунците на 14 април при победата на Барса над Кастейон с 1:0 като гост. Стоичков и останалите спазват обещанието си, “синьо-червените” печелят титлата, първа от четирите поредни на Дрийм тийм-а./БЛИЦ