ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Байерн ще играе за четвърти път тази вечер мач за Суперкупата, а Челси за трети. Любопитното е, че баварците винаги досега са губили сблъсъка, а “сините” имат една победа. Това е единственият евротрофей, който липсва във витрината на германския колос.
 
През 1975 година Байерн излиза срещу Динамо (Киев) в спор за Суперкупата, като тогава победителят е определен в два мача. Битката има не само спортен, но и политически нюанс, тъй като в пика на Студената война един срещу друг на футболното бойно поле застават западногермански и съветски отбор. Поради тази причина мачът е наречен “Студената футболна война”.
 
В СССР приемат двубоите с Байерн като изключителни, а от Москва издават заповед до украинските си другари в Киев “да победят на всяка цена”. Нещо повече – местната преса припомня за историческите сражения по време на Втората световна война между Съветите на Сталин и Хитлеристка Германия.
 
Байерн излиза в спор за Суперкупата като носител на КЕШ, след като през май същата година побеждава в скандален мач Лийдс с 2:0. Динамо (Киев), воден от вездесъщия Олег Блохин, пък триумфира в турнира за КНК, съкрушавайки с 3:0 на финала унгарския Ференцварош.
 
Първият мач е в Мюнхен на 9 септември, а в състава на домакините блестят Сеп Майер, Франц Бекенбауер, Герд Мюлер, Карл-Хайнц Румениге. На Олимпийския стадион идват само 30 000 зрители, които изтръпват в 66-ата минута, когато Олег Блохин отбелязва единствения гол. Динамо печели изненадващо с 1:0, а в СССР и по-специално в Киев изпадат в истерия.
 
На реванша, игран на 6 октомври, над 100 000 зрители изпълват до дупка стадиона в Киев. Над всички е отново Олег Блохин. Динамо с треньор легендарния Лобановски пак печели, този път с 2:0, като и двете попадения са за легендарния футболист. Така с общ резултат 3:0 и с три гола на Блохин киевчани ликуват със Суперкупата. “Блохин – Байерн 3:0”, “Мощен съветски удар по германците”, това са само част от заглавията в местната преса. През декември 1975 година Блохин печели “Златната топка” на “Франс футбол”, изпреварвайки за първото място Франц Бекенбауер и Йохан Кройф.
 
През 1976 година Байерн пак печели КЕШ, справяйки се с 1:0 със Сент Етиен на финала, но губи отново Суперкупата. Този път от Андерлехт, който грабва КНК след 4:2 над Уест Хям.
 
Баварците бият с 2:1 в първия мач в Мюнхен срещу белгийците. Ари Хаан открива за гостите, но Герд Мюлер с две попадения прави пълен обрат. На реванша в Брюксел Андерлехт направо гази именития си противник с 4:1 след два гола на Рензенбринк и по един на Ван дер Елст и отново на Ари Хаан. Точен за Байерн е пак Герд Мюлер.
 
Третото препъване на баварците за Суперкупата е през 2001 година срещу Ливърпул. В спора за КЕШ те се справят с Валенсия след изпълнение на дузпи (редовното време и продълженията завършват 1:1), а английският колос взема КНК след 5:4 на финала с испанския Алавес.
 
Двубоят за Суперкупата е на 24 август в Монако, а Ливърпул печели с 3:2. Англичаните повеждат с 3:0 чрез Рийзе, Хески и Майкъл Оуен, а силите на Байерн стигат само с връщането на два гола с автори Салихамиджич и Янкер.
 
Челси има две победи за Суперкупата. През 1998 година “сините” излизат в спор за трофея като носители на КНК, където бият с 1:0 на финала Щутгарт. Техен съперник е Реал (Мадрид), спечелил поредната си КЕШ след също с 1:0 над Ювентус.
 
На 28 август отново в Монако Челси излъгва Реал с 1:0 след точен изстрел на уругваец Густаво Пойет в 82-ата минута.
 
Миналата година обаче Челси се издъни жестоко в спора за Суперкупата, когато беше разбит с 4:1 от Атлетико (Мадрид).
 
БАЙЕРН ЗА СУПЕРКУПАТА
1975 с Динамо (Киев) 0:1, 0:2
1976 с Андерлехт 2:1, 1:4
2001 с Ливърпул 2:3
 
ЧЕЛСИ ЗА СУПЕРКУПАТА
1998 с Реал (Мадрид) 1:0
2012 с Атлетико (Мадрид) 1:4