Атлетико (Мадрид) излиза срещу Олимпик (Марсилия) във финала за Лига Европа на “Групама Стейдиъм“ в Лион. Това е втори мач за европейски трофей, който „дюшекчиите“ играят в този френски град. Феновете на „червено-белите“ обещаха специална хореография, с която да отбележат предишното участие на любимия си отбор във финална среща в Лион.

Това става преди 32 години. На 2 май 1986 г. Атлетико (Мадрид) загуби с 0:3 от Динамо (Киев) на стария стадион в Лион - „Стад Жерлан“. Двубоят е седмица след аварията на АЕЦ Чернобил и сянката на радиоактивна опасност плаши цяла Европа. Любопитното е, че играчите на Динамо разбират за инцидента едва на френска територия, когато на летището в Париж виждат на телевизионните екрани черен надпис „Чернобил“.

„В дните около аварията в АЕЦ имахме мач със Спартак (Москва). Никой не знаеше, че нещо се е случило в Чернобил. Дори не отмениха манифестацията за 1 май в Киев и колоездачния Пробег на мира. Едва във Франция научихме за трагедията. Треньорът Валерий Лобановски ни забрани да говорим с чуждестранните медии, тъй като щяха да ни питат за Чернобил и да ни разсейват преди мача. Когато се върнахме в Киев, дойдоха хора в жилищата на всички играчи и мереха нивото на радиацията“, разказва тогавашният халф на Динамо Василий Рац.

„Преди мача със Спартак ми направи впечатление, че в делегацията на комунистическите управници на Киев, която дойде да ни подкрепи за важния мач, липсваха някои видни личности. След срещата пък вместо на лагер в нашата база в Конча-Заспа ни заведоха в Новогорск край Москва, където е базата на Динамо (Москва). Никой нищо не ни каза. Едва във Франция разбрахме за случилото се“, коментира Вадим Евтушенко.

Самият финал минава под доминацията на Динамо (Киев), който печели с 3:0. Още в шестата минута Александър Заваров открива резултата с глава. В края на мача във вратата на Атлетико (Мадрид) падат още два гола. Попадението на Олег Блохин в 85-ата минута е истински образец на контраатака за учебниците по футбол. Три минути след това и резервата Вадим Евтушенко се разписва.

Трябва да се отбележи, че от всички 13 футболисти, които играят за Динамо (Киев) във финала, 12 отиват на световното първенство в Мексико през 1986 година като част от състава на СССР. Единственият отсъстващ е Сергей Балтача, който през първото полувреме получава контузия и остава извън сметките на селекционера Валерий Лобановски, който е и треньор на киевското Динамо. На световното първенство Съветският съюз отпада на осминафиналите, след като губи от Белгия с 3:4 след дузпи.

В състава си от финала Атлетико (Мадрид) разполага в с двама играчи, които са част от Испания на Мондиал`86 – защитникът Томас Реньонес и нападателят Кике Сетиен. За „дюшекчиите“ играе и уругвайският национал Хорхе да Силва, който също участва на световното първенство в Мексико. Вратарят Убалдо Фильол е световен шампион с Аржентина от 1978 г., но остава извън плановете на селекционера Карлос Билардо за планетарния шампионат, въпреки че играе в квалификациите.

След края на мача в Лион медиите са във възторг от играта на Динамо (Киев). По вестникарските страници има определения като „киевски експрес“ и „отборът чудо“. Има обаче и сравнения, които са на съвсем другата крайност. „В един френски вестник написаха, че сме спечелили заради Чернобил. Намекваха, че сме се нагълтали с радиация и сме тичали без умора“, спомня си една от звездите на тима Олег Блохин.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

2 май 1986 г., КНК, финал
Атлетико (Мадрид) – Динамо (Киев) 0:3

0:1 Александър Заваров (5), 0:2 Олег Блохин (85), 0:3 Вадим Евтушенко (88)

Атлетико (Мадрид): Убалдо Фильол, Томас Реньонес, Хуан Карлос Артече, Мигел Анхел Руис, Клементе, Хулио Прието, Кике Рамос, Хесус Ландабуру (61-Кике Сетиен), Роберто Марина, Марио Кабрера, Хорхе да Силва
Треньор: Луис Арагонес
 

Динамо (Киев): Виктор Чанов, Владимир Бесонов, Сергей Балтача (38-Андрей Бал), Олег Кузнецов, Анатоли Демяненко, Иван Яремчук, Павло Яковенко, Александър Заваров (70-Вадем Евтушенко), Василий Рац, Олег Блохин, Игор Беланов
Треньор: Валерий Лобановски
 

Лион, „Стад Жерлан“ - 39 300 зрители
Съдия: Франц Вьорер (Австрия)
Жълт картон: Клементе (Атлетико Мадрид)

 


РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА