Висенте Ибора от Севиля в неделя се „отличи“ със своеобразен хеттрик при успеха на тима си с 4:3 като гост на Осасуна. 29-годишният дефанзивен халф отбеляза две от попаденията за отбора си, но си вкара и един автогол.

През годините с подобни постижения са се отличавали далеч по-известни футболисти от Ибора. Легендарният нападател на Съндърланд Найъл Куин прави това при равенството 2:2 с Чарлтън на 22 септември 2001 година. Дори Уейн Рууни, който вече е голмайстор № 1 в историята на Манчестър Юнайтед, може да „похвали“ с подобен хеттрик. Капитанът на „червените дяволи“ се разписва два пъти във вратата на Сток Сити и един път в мрежата на Давид де Хеа при победата на Юнайтед с 4:2 на 20 октомври 2012 година.

Малцина обаче са тези, които са в състояние да извадят от личната си статистика постижението на бившия национал на Северна Ирландия Крис Никъл. На 20 март 1976 година като играч на Астън Вила той вкарва и четирите гола при равенството 2:2 като гост на Лестър в мач от английския елит. Тогава Никъл е само на две седмици от навършване на 30 години. Той на два пъти дава аванс на „лисиците“ със своите автоголове и два пъти изравнява резултата за „виланите“. Любопитното е, че с тези два автогола в край на сезона той се оказва петият най-резултатен играч на Лестър през шампионата.

Самият Никъл признава, че третото му попадение в този мач (с глава си забива автогол с летящ плонж) е най-красивото в кариерата му. Той го счита за по-хубав и от изстрела му от 25 метра във вратата на Евертън във второто преиграване на финала за Купата на Лигата, което Астън Вила печели с 3:2 след продължения.

„След мача поисках от съдията да ми даде топката за спомен. Той ми отказа с думите: „Това е последният ми мач, топката остава за мен!“ Представяте ли си, първият ми хеттрик за Астън Вила и не получих топката“, разказа Никъл пред „Бирмингам Поуст“ през 2006 година.

Трябва да се отбележи, че само седмица преди въпросния мач с Лестър Крис Никъл си бележи автогол при загубата с 2:5 от Тотнъм.

В момента бившият централен защитник е на 70 години и живее сам в едностаен апартамент в Бирмингам. Той е разведен със съпругата си. Само преди две седмици Никъл сподели пред „Дейли Мейл“, че му се губят голяма част от мачовете в кариерата. Причината за това са многократните удари по топката с глава – поне по 100 пъти на ден, включително и с допълнителните тренировки.

През кариерата си на футболист Крис Никъл е играл за Бърнли, Уитън Албиън, Халифакс, Лутън, Астъв Вила, Саутхемптън и Гримзби. Като с „виланите“ печели Купата на Лигата през 1975 и 1977 г. За националния отбор на Северна Ирландия има 51 мача и 3 гола. Едното попадение е във вратата на България по време на европейската квалификация на 2 май 1979 г., когато отстъпваме с 0:2 на „Уиндзор Парк“. Работил е като мениджър на Саутхемптън и Уолсол, а в националния отбор на Северна Ирландия е бил асистент на Лори Макменеми в периода 1998-2000.

За последно бившият защитник беше мениджър на Астън Вила Олд Старс – отбора на ветераните на „виланите“.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ
 

ЛЕСТЪР – АСТЪН ВИЛА 2:2
1:0 Крис Никъл (15-автогол), 1:1 Крис Никъл (40), 2:1 Крис Никъл (53-автогол), 2:2 Крис Никъл (86)

Лестър: Уолингтън, Уитуърд, Рофи, Кембър, Блокли, Уулет, Уелър, Самълс, Лий, Алдерсън, Уъртингтън

Астън Вила: Бъридж, Гидман, Робсън, Рос, Никъл, Мортимър, Грейдън, Литъл, Грей, Хамилтън, Кародъс

Лестър, „Филбърт Стрийт“ - 24 663 зрители