На днешния 23 ноември преди 30 години е поредният епизод от Вечното дерби. Левски и ЦСКА мерят сили на Националния стадион "Васил Левски". В рубриката БЛИЦ Архив връщаме лентата назад, за да отбележим годишнината от двубоя. "Червените" побеждават с 1:0 след единствен гол на Красимир Безински.

ДА ТЕ СГРЕЕ ЛЮБИМЕЦЪТ ТИ
Няма да открием топлата вода, като припомним, че в този период Константин Папазов е фен на „червените” и най-вече на сърцатия защитник. Тити се захласва по Безинеца пет години преди това – през септември 1981 година, когато Краси е голмайстор отново във вечното дерби, завършило 2:2. Тогава той влиза като резерва и само минута по-късно бележи в „синята” врата.

През ноември 1986 година Безински е пак на терена срещу кръвния враг, а на трибуните е пак Тити. Той не е част от сектор „Г”, но е на стадиона, за да стиска палци на идола си. И Краси му доставя за пореден път огромна радост.

ПРЕДИ МАЧА
И двата отбора вървят горе долу по един и същи начин до дербито, което е от предпоследния 14 есенен кръг. Левски постига 9 победи, 2 равенства и 2 загуби (от Ботев Враца с 0:1 и Локо София с 2:4). Поражението от столичното Локо води до треньорска смяна. На мястото на Кирил Ивков пристига Павел Панов, който стабилизира нещата на "Герена". Под негово ръководство е отстранен Вележ (Мостар) и "сините" се класират за 1/4-финалите в турнира за КНК напролет. В края на есенния дял обаче положението никак не е розово. Целият месец ноември се превръща в ходене по мъките за Левски. На 5 ноември тимът пада от Вележ с 3:4 в реванша, но заради успеха с 2:0 в първия мач се промъква до следващата фаза. На 8 ноември Левски прави равен 2:2 със Славия, на 23-ти идва загубата от ЦСКА в дербито с 0:1, а в последния есенен кръг на 30 ноември за капак на всичко е постигнато равенство със Сливен (1:1). ЦСКА също не е отличник до дербито в края на ноември. Тимът е с баланс от 8 победи, 3 равенства и 2 загуби (1:2 от Локомотив Пловдив и 1:2 от Берое). По-рано през есента "червените" напускат безславно Европа, като отпадат от Сваровски Тирол (Австрия). Димитър Пенев често става обект на критики.

ДЕРБИТО

Левски влиза като абсолютен фаворит в двубоя. Наличието на Николай Илиев, Руси Гочев, Наско Сираков, Емил Велев, Георги Йорданов, Божидар Искренов би трябвало да даде предимство на "сините". От другата страна "червените" са водени от триото Стоичков, Любо Пенев и Лъчо Танев. Емил Костадинов не взима участие в двубоя. "Самочувствието изиграва лоша шега на "сините". Особено техните национални играчи действат високомерно. Левски привидно има инициативата, но сякаш очаква съперникът сам да вдигне бялото знаме. През първото полувреме ЦСКА все още не може да излезе от сковаността, играе припряно и често греши. След почивката обаче намира верния пулс и скоро излиза напред в резултата. В 52-ата минута пробив на Лъчезар Танев завършва с удар към вратата, топката попада в Безински, който я насочва в мрежата за 1:0.

"Попадението е истински шок за левскарите, които трудно могат да се възстановят психически. Доскоро уверени в крайната победа, сега те губят самочувствието и започва да им пари под краката. Дават и воля на нервите, а Сираков получава червен картон за постоянно оспорване на съдийските решения. Останали с човек по-малко "сините" така и не могат да застрашат сериозно вратата на противника", пише Румен Пайташев в книгата си „Вечното дерби”.

В следващия кръг обаче "червените" изненадващо губят от Славия насред "Народна армия" с 1:3, докато Левски прави равен 1:1 със Сливен. И двата отбора зимуват с равен брой точки и през пролетта подновяват битката за титлата. Тя се решава в предпоследния кръг, когато ЦСКА побеждава Левски с 1:0 с гол на Христо Стоичков. Именно този успех донася титлата във витрината на "Армията" след пауза от 3 години.

ПОГРОМИ СЛЕД ДВУБОЯ
След края на мача, игран на 23 ноември 1986 година, част от феновете на ЦСКА нахлуват в подлеза на „Орлов мост”. Запалянковците започват да трошат лампите на тавана, превръщайки ги в сол. Милицията обаче реагира светкавично. За отрицателно време униформените преграждат всички изходи на подлеза и ултрасите попадат в капан. Около двайсетина са арестуваните привърженици на ЦСКА – картина, която рядко се вижда през тоталитарната епоха на България.

23.11.1986 година, "А" група
Левски - ЦСКА 0:1
0:1 Красимир Безински (52)

Левски: Борислав Михайлов, Стоил Георгиев (80 - Сашо Начев), Красимир Коев, Петър Петров, Николай Илиев, Димчо Марков, Руси Гочев, Наско Сираков, Емил Велев, Георги Йорданов, Божидар Искренов
Треньор: Павел Панов

ЦСКА: Георги Велинов, Недялко Младенов, Валерий Дамянов, Александър Александров, Сашо Борисов, Красимир Безински, Александър Чавдаров, Христо Стоичков, Любослав Пенев, Лъчезар Танев, Ивайло Киров
Треньор: Димитър Пенев.
Национален стадион: "Васил Левски" - 25 000 зрители
Съдия: Величко Цончев