Днес е една от важните дати в историята на Барселона и на българския футбол. За първи път каталунците стават европейски клубен шампион (печелят КЕШ). За първи път български футболист печели трофей от континенталните турнири. На 20 май 1992 година Барса печели КЕШ, след като на финала побеждава Сампдория с 1:0 след продължение.

 Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Това е последното издание на турнира под това име. От следващия сезон УЕФА го преименува на Шампионска лига. За първи път е въведена и групова фаза. Това е и сезонът, в който английските клубове се завръщат в шампионския турнир на Европа след изтичането на наказанието заради трагедията на стадион „Хейзел“ на финала на КЕШ през 1985 година. За последен път отбор от територията на ГДР участва в надпреварата. Носителят на трофея от предишния сезон Цървена звезда пък не може да домакинства в Белград заради войната в Югославия и наложеното ембарго от ООН. Заради това „червено-белите“ играят два от мачовете си от полуфиналната група в София.

Още в първия кръг Барселона се справя с последния в историята шампион на ГДР – Ханза (Росток). Записани са победа с 3:0 у дома и загуба с 0:1 като гост. Другият финалист Сампдория пък минава лесно през норвежкия Розенборг. Във втория кръг каталунците, водени от Йохан Кройф, отново имат немски противник. Това е шампионът на ФРГ Кайзерслаутерн, елиминирал в първия кръг българския първенец Етър. Чики Бегиристайн вкарва и двата гола за победата с 2:0 у дома, но „червените дяволи“ са на път да преодолеят Барса, след като четвърт час преди края водят с 3:0. В последната минута Хосе Мари Бакеро бележи важния гол за гостите. Сампдория също минава през иглени уши, тъй като отстранява трудно Хондвед след загуба с 1:2 като гост и победа с 3:1 у дома.

В полуфиналната група италианският тим печели битката за първото място с Цървена звезда и Андерлехт, а на последната четвърта позиция остава Панатинайкос. Домакинските мачове на Звезда срещу „детелините“ и Сампдория са играни на стадион „Българска армия“. В другата група Барселона води битка със Спарта (Прага) и Бенфика за първото място. То е гарантирано с победа с 2:1 над Бенфика в последния мач, а Стоичков се отчита с гол и асистенция. Българинът завършва с четири гола в групата.

Така Барселона и Сампдория се класират на финала като победители в двете полуфинални групи. Срещата на „Уембли“ е напрегната. Каталунците трудно успяват да пробият отбранителния вал на италианския тим, който често има осем-девет играчи в защита. Освен това „моряците“ доста опасно контраатакуват, като Джанлука Виали пропуска две чисти положения. Веднъж Субисарета спасява опасен удар на Атилио Ломбардо.

Въпреки защитния стил на Сампдория и опасните контаатаки, Барселона има надмощие на терена. Джанлука Палиука има доста работа, но успява да се справи с няколко удара на Стоичков, парира и изстрели на Хулио Салинас и Еусебио. Половин час преди края на редовното време българинът е близо до откриване на резултата. Пас на Михаел Лаудруп намира Стоичков, който стреля покрай Палиука, но топката се отбива в десния страничен стълб на вратата. Малко след това Виали пропуска чиста възможност за тима от Генуа.

До края на редовното време гол не пада, а в продълженията Барселона показва признаци на умора след многобройните опити да пробие сгъстената отбрана на Сампдория. В 111-ата минута съдията Арон Шмидхубер отсъжда непряк свободен удар след борба за топката между Еусебио и Джовани Интерници.

При изпълнението Стоичков подава на Бакеро, който спира топката и Роналд Куман с мощен удар я праща във вратата край десния страничен стълб на Палиука. Едва тогава Сампдория опитва да упражни натиск и започва да атакува, но това не се увенчава с успех и Барселона за първи път в историята си печели КЕШ.

Преди пет години Камата призна, че лично е платил, за да може финалът от „Уембли“ да се излъчва по българската телевизия. Алберт Ферер пък е извикан да даде допинг проба и признава, че две седмици след мача не е спал от притеснения, че по някакъв начин тестът му може да се окаже положителен и да отнемат трофея от Барселона.

20 май 1992 година
Финал за КЕШ

Сампдория – Барселона 0:1 след прод.
(0:0 в редовното време)
0:1 Роналд Куман (112)

Сампдория: Джанлука Палиука, Морено Манини, Пиетро Виерховод, Марко Лана, Сречко Катанец, Атилио Ломбардо, Фаусто Пари, Тониньо Серезо, Ивано Бонети (73-Джовани Интерници), Джанлука Виали (100-Ренато Бусо), Роберто Манчини
Треньор: Вуядин Бошков
 

Барселона: Андони Субисарета, Алберт Ферер, Роналд Куман, Нандо, Еусебио, Хуан Карлос, Пеп Гуардиола (112-Хосе Рамон Алесанко), Хосе Мари Бакеро, Михаел Лаудруп, Хулио Салинас(65-Андони Гойкоечея), Христо Стоичков
Треньор: Йохан Кройф

Лондон, „Уембли“ - 70 827 зрители
Съдия: Арон Шмидхубер (Германия)
Жълти картони: Манини, Виерховод, Манчини (Сампдория); Бакеро (Барселона)