ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Датата 7 март 1973 година ще остане завинаги в историята на Аякс, холандския футбол и европейските клубни турнири. На този ден Кройф и компания изнесоха истинска лекция на мюнхенския Байерн и го разгромиха с 4:0 в един от най-впечатляващите мачове в историята на футболна Европа.

Аякс вече е двукратен европейски клубен шампион, когато на четвъртфинала за Купата на шампионите срещу него се изправя мюнхенският Байерн, в състава на който има шестима национали, които преди по-малко от година са станали европейски шампиони с тима на ФРГ, а малко повече от година по-късно ще станат и световни шампиони – Сеп Майер, Франц Бекенбауер, Ханс-Георг Шварценбек, Паул Брайтнер, Ули Хьонес и Герд Мюлер. На 7 март 1973 година цяла Европа е вперила очи в Амстердам, където се играе първият дуел между тези два футболни колоса. В деня преди мача става ясно, че

контузеният Герд Мюлер не е напълно възстановен,

но въпреки това ще бъде титуляр, като поне само с присъствието си на терена може да ангажира вниманието на холандските бранители. На нарочна пресконференция ръководителите на баварския клуб канят само представителите на германските медии с молба тази информация да не достига до холандците. И въпреки че конкуренцията между отделните издания е не по-малка, отколкото е днес, на следващия ден в нито един немски вестник, радио или телевизионно предаване няма нито дума за този проблем. Това обаче така и не помага на Байерн да избегне поражението.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

Тази дата е една от най-щастливите за Аякс и черна за Байерн! На препълнения с 63 хиляди зрители Олимпийски стадион на швейцарския съдия Рудолф Шойрер двата отбора се представят в следните състави – Аякс: Стуй, Сурбиер, Шилхер, Бланкенбург, Крол, Хаан, Неескенс, Г. Мюрен, Реп, Кройф, Кайзер. Байерн: Майер, Хансен, Брайтнер, Шварценбек, Бекенбауер, Рот, Цобел, У. Хьонес, Г. Мюлер, Хофман, Дюрнбергер. Както се вижда, с изключение на Хулсхоф от Аякс, и двата отбора хвърлят най-добрите си формации.

На терена се завързва

истинска гросмайсторска битка между два големи отбора,

които по това време са носители на най-съвременните тенденции във футбола, водени от прочути треньори като Щефан Ковач на Аякс и Удо Латек на Байерн. Не е случаен и фактът, че след края на ерата на Аякс, именно Байерн поема победната щафета, за да постигне на свой ред три поредни победи в шампионския турнир.

Нулевото равенство през първото полувреме е само прелюдия на случилото се след почивката. Чаканият с огромен интерес дуел между Кройф и Бекенбауер минава при поделено надмощие, но други от холандския суперотбор правят разликата. Голеадата в германската врата започва в 53-ата минута, когато Хаан разпечатва Майер. Четвърт час по-късно Аякс нанася унищожителния си удар, когато само в рамките на три минути с голове на Гери Мюрен и отново на Хаан довежда резултата до 3:0. Вратарят Майер прави фатални грешки, но и

защитата е безпомощна пред развилнелите се холандци,

които налитат на вълни. Минута преди края и мозъкът на тима Кройф се разписва сред голмайсторите, за да фиксира разгрома за баварците – 0:4.

На реванша никой не си прави илюзии, че Байерн е в състояние да стопи отчайващата преднина на съперника. Въпреки отсъствието на контузения в коляното Кройф, Аякс е големият фаворит. „Да не говорим много, за да не ни направят още по-смешни” – тези думи на Герд Мюлер нагледно илюстрират какво е настроението при домакините. А мачът започва кошмарно за баварците, като още в осмата минута Кайзер копва топката над Майер и извежда Аякс напред. Така или иначе Байерн няма какво да губи и тръгва масирано в атаки. Холандската отбрана е подложена на натиск и също се огъва в определени моменти. В разстояние на девет минути преди почивката чрез автогол на Крол и попадение на Мюлер баварците обръщат резултата в своя полза. Но това е всичко, което могат да постигнат. Една почетна победа над великия Аякс и минимална утеха, че голмайстор на турнира става Герд Мюлер с 11 гола.
РУМЕН ПАЙТАШЕВ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала ТУК