Новият постоянен треньор на ЦСКА Алън Пардю е меко казано известно име в Англия. Той се е доказал и като футболист, и като мениджър. Уважаван и почитан мъж.
И тъй като на 60-годишния специалист му предстои финал за Купата на България, нека видим как се е представял в еквивалента на същия турнир на Острова.

Пардю три пъти е достигал финал за Купата на Англия. И трите пъти губи. Веднъж като футболист, два пъти като мениджър.

1990 година – първо изпитание

Кристъл Палас достига до финала на ФА Къп, където играе драматични битки с Манчестър Юнайтед. 28-годишният офанзивен халф Алън Пардю е твърд титуляр и една от звездите на „орлите“. Преди това Палас има друг епичен мач срещу друг колос – Ливърпул.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Казват, че това е един от най-интересните и напечени полуфинали в историята на най-стария футболен турнир в света. На 8 април 1990 година стадионът във Бирмингам „Вила Парк“ става арена на една люта и гладиаторска битка, в която главният герой е… Алън Пардю.
Не е истина, че това е истина. 7 гола и Палас е на седмото небе – 4:3 след продължения!

Настоящият треньор на ЦСКА забива последния гол в 109-ата минута. Разписва се с глава след центриране от корнер.

Погледнете само как се движи резултатът от зрелището
Кристъл Палас – Ливърпул 4:3.
0:1 Йън Ръш (14), 1:1 Марк Брайт (46), 2:1 Гари О’Райли (70), 2:2 Стив Макмън (81), 2:3 Джон Барнс (83-дузпа), 3:3 Анди Грей (88), 4:3 Алън Пардю (109).    

На 12 май 1990 година е финалът Кристъл Палас - Манчестър Юнайтед на „Уембли“. И познайте какъв е крайният резултат – 3:3 след продължения. Дузпи няма. Има преиграване. Пардю пак е на терена. Пак играе цял мач и отново е сред най-добрите, въпреки че не се разписва този път.
Хронология на финалното голово шоу:
1:0 Гари О’Райли (18), 1:1 Брайън Робсън (35), 1:2 Марк Хюз (62), 2:2 Йън Райт (72), 3:2 Йън Райт (92), 3:3 Марк Хюз (113)

Изрусеният Пардю е деен на терена и на два-три пъти създава главоболия на защитата на Юнайтед. Трилърът е същият като от полуфинала с Ливърпул. Само че този път победител няма и се налага нов мач. Сър Алекс Фъргюсън обвинява след години вратаря Джими Лейтън, твърдейки, че е допуснал детински грешки.

„Червените дяволи“ обаче се измъкват от ада на Палас и на 17 май двата тима отново излизат един срещу друг на препълнения „Уембли“.
Алън Пардю не спира да е несменяем титуляр. Този път на вратата на Юнайтед е поставен Лес Сийли.
Палас губи с 0:1 преиграването и се разминава с трофея. Героят е изненадващ – левият бек Лий Мартин. Именно той отбелязва единствения гол в 59-ата минута.

2006 година – второ изпитание

Алън Пардю е мениджър на Уест Хям. Извежда отбора до финала за Купата на Англия срещу Ливърпул. Не се  съмнявайте – лудницата отново е пълна. Интригата е до последния момент. Но Пардю пак си тръгва с насълзени очи от големия финал. Вече като треньор.
Гледайте само колко епичен е мачът, игран на 13 май 2006 година в Кардиф:
Ливърпул – Уест Хям 3:3 след продължения и 3:1 след дузпи
0:1 Джейми Карагър (21-автогол), 0:2 Дийн Аштън (28), 1:2 Джибрил Сисе (32), 2:2 Стивън Джерард (54), 2:3 Пол Кончески (64), 3:3 Стивън Джерард (90+1).
При дузпите: За Ливърпул вкарват Дитмар Хаман, Стивън Джерард и Йон-Арне Рийзе, за Уест Хям точен е само Теди Шерингам.

Пардю признава впоследствие, че трудно е преживял „най-драматичната загуба“ в кариерата си като треньор. Уест Хям повежда с 2:0. После, след 2:2, пак излиза напред след приказен гол на левия бек Пол Кончески. Секунди преди последния съдийски сигнал обаче Стивън Джерард с далечна тупалка препарира „чуковете“ и Ливърпул възкръсва от пепелта. После при дузпите хладнокръвието при Уест Хям се е изпарило…

2016 година – трето изпитание

Алън Пардю отново е финал за Купата на Англия. Отново с Кристъл Палас, но вече като мениджър. И за трети път сълзите ще стекат по лицето му. Пак загуба. И пак след драма. И пак срещу… Ман Юнайтед.
21 май, „Уембли“: Кристъл Палас – Манчестър Юнайтед 1:2 след прод.
1:0  Джейсън Пънчън (78), 1:1 Хуан Мата (81), 1:2 Джеси Лингард (110)
И обърнете внимание: Тимът на Пардю отново повежда в резултата и накрая страда… Трети финал за Алън, трето идентично поражение. Започваш с усмивка и завършваш с тъга и трите битки за ФА Къп. Макар и да си направил и невъзможното, за да спечелиш…
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ