Помните ли Цветан Бориславов Йончев? Той бе легенда на ЦСКА и българския футбол. И си остава такъв. Днес Цецо навършва 60 години. Ще отпразнува юбилея си в Щатите, където живее от доста време.

А помните ли рефрена: "Пръв Джевизов изненада лошо синята армада. Още в третата минута той на Лафчис го набута. После Йончев от крилото стрелна се и на таблото името му заблестя, втори гол за ЦСКА..."


Песничката се появява на бял свят след победата на „червените” във вечното дерби с 2:1, състояло се на 3 декември 1978 година.

Йончев е роден на 15 февруари 1956 г. във Враца, но родата му е от близкото село Чирен. Като малък се запалил по футбола, тъй като всички в махалата ритали топката. Малкият Цецо обаче ги слагал в малкия си джоб. Правел такива финтове, че зяпащите отстрани хора ахвали.

Малко известен е фактът, че като дете Цветан се е възхищавал на Гунди и Котков. Имал едно малко огледалце, на чийто гръб се намирали ликовете на легендарните футболисти, загинали при автомобилна катастрофа на 30 юни 1971 година.

„Той не беше отявлен левскар, но се прекланяше на Георги Аспарухов. Беше му идол”, разказват близки до Йончев.

Впоследствие съдбата го изпраща в ЦСКА. Преди това Цецо блести с екипа на родния Ботев (Враца) и логичното се случва – през лятото на 1975 година облича червения екип, носейки го в продължение на цели 9 сезона.

С “червените” е пет пъти шампион, два пъти носител на Купата на страната,  полуфиналист за КЕШ през 1982 година. Той е част от великия състав, който подчини тогавашните настоящи европейски шампиони - първо Нотингам (1980 г.), а сетне и  Ливърпул (1982).


Снимка: Иван ГРИГОРОВ

Срещу Нотингам в София (на 17 септември) той бележи за победата с 1:0, след което вкарва още 9 попадения в турнира за Купата на европейските шампиони. Рекорд за български футболист и до днес.

През есента на 1981 година ЦСКА елиминира най-силния испански отбор – Реал Сосиедад, който два пъти поред е шампион на страната си, изпреварвайки грандовете Барса и Реал. Първият мач в София върви към 0:0, когато в последната минута Йончев плонжира и с глава отбелязва единствения гол. Отбелязва, но не помръдва. Цецо лежи неподвижен на земята, тъй като в мига, в който нанася удара по топката, се сблъсква жестоко с противников футболист. Играчите на ЦСКА се радват само няколко секунди, тъй като виждат, че нещо се е случило със съотборника им. Цецо изпада в безсъзнание, получава много тежко комоцио.

Първоначално прогнозите за лоши – ще може да се върне в игра минимум след половин година. Впоследствие обаче Йончев се възстановява по-бързо от очакваното и още в началото на март 1982 година е готов за нови битки. През същия месец ЦСКА играе два пъти с Ливърпул четвъртфинал за КЕШ, а между двата двубоя има и вечно дерби с Левски. Срещата със „сините” е спечелена с 2:1, а познайте кой е автор и на двете попадения? Цецо Йончев – разбира се!

Срещу Ливърпул Йончев не бележи при историческото 2:0, но прави това два пъти при 4:3 над Байерн в полуфинала за КЕШ на 7 април.

След ЦСКА Йончев играе за Славия и... Лудогорец, който тогава е в „Б” група. Бил е за кратко футболист в Португалия и Кипър. Сетне се завръща на “Българска армия” като асистент на Паро Никодимов, след което сам води отбора. Като помощник е шампион през 1992 г., а сезон по-късно извежда тима до триумф в турнира за Купата на страната (1:0 над Ботев Пловдив на финала). За националния отбор дясното крило изиграва 23 мача и бележи 5 гола.

 


В момента Йончев живее в Чикаго, където има две пицарии. Бизнесът му върви отлично – така, както Цецо се движеше прекрасно по крилото като футболист. Нещо повече – отскоро Цецо е треньор на местния Миньор (Чикаго), съставен само от български емигранти. Преди това беше треньор на деца и юноши в сокър школата Чикаго Уинд (1999-2004 г.) и в Лейк Форест Сокър Академи (2004-2009 г.)

Редакцията на БЛИЦ СПОРТ честити на Йончев юбилея и му пожелава крепко здраве, пари и още футболни успехи!