Предстоящата контрола на ЦСКА с Войводина в Нови Сад утре е добър повод БЛИЦ да припомни на своите читатели за един от най-ужасяващите трансфери в историята на “армейския” клуб.
 
През лятото на 2000 година в ЦСКА акостират двама сърби от Войводина - вратарят Драган Жилич и левият защитник Мичо Вранеш. Ръководството на “червените” плаща луди пари за футболистите, обявени за “уникати” -  1,5 милиона германски марки. Двойният трансфер е нечуван не само за ЦСКА, но и за българския футбол въобще.
 KAMATA_1.jpg
“Армейците” плащат сумата на два транша. Първият в размер на 750 000 е преведен веднага след подписването на сделката. Вторият влиза в касата на Войводина след 6 месеца, когато Жилич вече си е събрал багажа да си ходи от София.
 
Оказва се, че той е едно от най-големите недоразумения, пристигали на родна територия. Вранеш горе-долу е същата стока. Защитникът все пак изкарва два сезона в ЦСКА (2000/01 и 2001/02) и даже в един мач с “Левски” спасява тима от пълен резил. Двубоят се играе на 2 март 2002 година на “Армията” и завършва 2:2. “Червените” повеждат с 2:0 след голове на Любо Пенев и Владо Манчев, но “сините” изравняват в рамките на 5 минути чрез Георги Иванов-Гонзо и Георги Чиликов. В самия край “Левски” аха да направи поредния пълен обрат. Гонзо изскача зад защитата на ЦСКА, но Мичо Вранеш го хваща за фланелката и го събаря на земята. Ако не е тази реакция на сърбина, резултатът със сигурност става 2:3. Защитникът е изгонен, а “армейците” успяват да устискат равенството.
 
Това е единствената стойностна проява на Вранеш при престоя му в Борисовата градина.
 
Но далеч по-трагичен е Жилич. Вратарят изиграва два официални мача през есенния полусезон на 2000 година. Единият е в първия кръг при 0:0 с Литекс в София за първенство. Другият е от турнира за Купата на УЕФА – срещу Конструкторул в Молдова, когато ЦСКА печели с 3:2.
 
Драган на всичко отгоре постоянно мрънка за каквото му падне – включително и за пари, макар че по това време заплатите не се бавят с месеци наред. Треньорът на ЦСКА, покойният вече италианец Енрико Катуци, провежда няколко разговора с Жилич. Ефектът обаче е нулев.  Сърбинът все е недоволен от нещо. И логично го забиват тотално на пейката за сметка на Евген Немодруг.
 
През декември Жилич почва да върти балкански номера. Закъснява за тренировки, оплаква се, че го боли това, онова... Накрая подава молба за разтрогване на договора си и през януари си бие камшика от “Армията”. Впоследствие Драган се засича с Гонзо в хърватския Риека. След поредния слаб мач на тима вратарят е нападнат и набит пред дома си от трима бесни запалянковци. Скандалът се появява на първите страници на всички хърватски издания.
 
Вранеш пък напуска ЦСКА през 2002 година. За него тръгва страховит слух, който по обясними причини не е доказан. Става въпрос за едно друго вечно дерби, състояло се на 22 април 2001. “Левски” бие с 2:1 на “Герена”, а след мача тръгва дебелият слух, че сърбинът бил взел пари от “сините”, за да играе симулативно. KAMATA_2.jpg
 
Естествено, че тук става въпрос за мълва. Истината е друга – ЦСКА се прецаква жестоко с двамата сърби от Войводина. Българският клуб не успява да избие нито стотинка от въпросния милион и половина за Жилич и Вранеш, защото и двамата си тръгват без пари. Вратарят разтрогва договора си, а този на бранителя изтича, без да е подновен.

За финал ще припомним, че още един играч на Войводина (Нови Сад) идва в ЦСКА. Това е сърбинът Божо Джуркович. Той пристига в "армейския" клуб през лятото на 1997 година срещу 300 000 марки. Джуркович за разлика от Жилич и Вранеш се представя далеч по-добре с червената фланелка.