Реал (Мадрид) ще играе за втори път в европейските клубни турнири срещу български отбор. Първият случай е през 1979 година, когато “белият балет” отстранява “Левски” след две победи – 1:0 в София и 2:0 в Мадрид. В началото на следващата седмица БЛИЦ ще ви предложи любопитен материал за първото гостуване на “кралете” на родна територия.
 
Днес ще ви предложим публикация, свързана с един приятелски двубой между Реал (Мадрид) и ЦСКА. Контролата се играе на 22 август 1990 година и е част от тристранния турнир за купа “Наранха”. Надпреварата се състои във Валенсия и е организирана заради трансфера на Любослав Пенев от “червените” при “прилепите” година по-рано.
 
Любо обаче не играе в
мачовете, тъй като се
разболява от хепатит
 
Неговият чичо – Димитър, тогава е треньор на ЦСКА. В състава на “армейците” вече не са Христо Стоичков и Емил Костадинов, които са преминали съответно в Барселона и в Порто. Там обаче е Трифон Иванов, както и още няколко опитни футболисти – Марин Бакалов, Ивайло Киров и Емил Димитров.
 
Първият мач на ЦСКА на турнира е срещу домакина Валенсия. Макар че двубоят е приятелски, макар и да е част от договора на Любо Пенев по продажбата му, на терена захвърчават искри. “Прилепите” печелят с категоричното 5:0 след голове на Елой Олая (5, 46, 80-а минута), (Кике Санчес Флорес (40-а минута) и Фернандо Гомес (84-а минута).
 
 ЦСКА остава с човек по-малко в средата на първото полувреме. Още в 26-ата минута Петър Витанов получава втори жълт картон и е изгонен. Патрика протестира бурно срещу решение на рефера, който не се церемони и му показва пътя към съблекалнята.
 
В началото на второто полувреме настава меле. Играчи на двата тима тръгват да се бият, но съдията успява да потуши избухването на големия скандал. След почивката домакините не само, че вкарват още голове, но и ритат здраво. В резултат на грубите им влизания някои играчи на ЦСКА получават контузии. В последните минути пак има разправии и играта е спирана често заради кавгите.
 
След мача Димитър Пенев е бесен. Пената не иска да играе на другия ден срещу Реал (Мадрид). Даже обявява пред футболистите, че ще си съберат багажа и ще си тръгнат преждевременно за София.
 
Ръководството на ЦСКА обаче успокоява топката и нарежда на треньора да си трае и да забрави за случилото се в първия двубой. Пената се взима в ръце и на другата вечер неговият тим излиза срещу Реал (Мадрид) на стадион “Луис Казанова” във Валенсия.
 
В състава на
“кралете” блестят
само... “крале”
 
Като почнеш от вратаря Буйо, та преминеш през Йеро, Чендо, Гордильо, Мичел и най-вече – Емил Бутрагеньо-Ястреба и мексиканския голмайстор Уго Санчес.. В Реал е и румънският ас Джика Хаджи.
 
ЦСКА започва по-добре и още в 18-ата минута открива резултата. При центриране от корнер Трифон Иванов и Радко Димитров посягат едновременно към топката. Туньо е по-бърз и изпраща кълбото в мрежата – 0:1. В ложите на стадиона стои един пълен човек. Той е пратен от Бетис, за да гледа играчи от българския отбор. Дебелакът, приличащ много на Човека с пурите, който дойде, видя ЦСКА и после се покри миналата година, ахва. Не само от гола, но и от играта на Трифон Иванов. Така Бетис си заплюва търновския защитник, който само след няколко месеца – през януари 1991 година, е продаден от “червените” на севилския клуб.
 
610.jpg
 
Реал, като голям клуб, отвръща на удара. В 29-ата минута Фернандо Йеро изравнява, а в началото на второто полувреме Бутрагеньо, оправдавайки прякора си Ястреба, се вклинява в отбраната на ЦСКА и с красив удар бележи за 2:1. В 65-ата минута Уго Санчес забива третия гол и отпразнува попадението в типичния си стил, правейки салто.
 
Освен Трифон Иванов за ЦСКА изпъква и Антон Димитров, известен с прозвището Пирожката.
 
Тони играе отлично
по дясното крило
 
и на няколко пъти прави за смях защитника на Реал (Мадрид) Спасич. Сърбинът разочарова с изявите си заради мощността и техниката на българския футболист и впоследствие треньорът на “белия балет” – уелсецът Джон Тошак, го преотстъпва на друг отбор.
 
Любопитното е, че докато Реал бие ЦСКА, по-същото време Христо Стоичков ликува в Барселона с първия си трофей, печелейки турнира “Жуан Гампер” в каталунската столица.
 
На другия ден пък Реал смачква Валенсия на финала на тристранния турнир, след като бие с повече от категоричното 7:1.
 
Очаквайте скоро в БЛИЦ Архив материал и за контролата Реал (Мадрид) – Славия от 1996 година.
 
22 август 1990 г.
Реал (Мадрид) – ЦСКА 3:1
0:1 Трифон Иванов (18), 1:1 Йеро (29), 2:1 Бутрагеньо (46), 3:1 Уго Санчес (65)
РЕАЛ (МАДРИД): Буйо, Чендо, Гордильо, Йеро, Солана, Спасич (50 – Тендильо), Мичел, Македа (57 – Йоренте), Хаджи (74 – Алдана), Бутрагеньо (62 – Виляроя), Уго Санчес
ЦСКА: Тодор Стоянов, Недялко Младенов, Трифон Иванов, Емил Димитров (51 – Славчо Илиев), Мариус Уруков, Костадин Янчев, Марин Бакалов (85 – Викторио Павлов), Радко Димитров, Ивайло Киров, Дончо Донев (89 – Христо Марашлиев), Антон Димитров
Валенсия, стадион “Луис Казанова” 

real1.JPG