ЦСКА най-после се сдоби с една 33-годишна мечта. Да притежава на пълен запис един от най-великите мачове не само в историята на клуба, но и на българския футбол. Става въпрос за знаменитата победа с 1:0 на реванша срещу настоящия двукратен тогава носител на КШ Нотингам. Двубоят се играе на 1 октомври 1980 година на стадион “Сити Граунд”.
 
БЛИЦ научи, че записът е намерен благодарение на големия фен на ЦСКА Асен Табаков, който е направил неистови усилия, обикаляйки и ровейки се из архивите на няколко английски телевизии. За откриването на униката цял има и сдружението "Червени сърца".
 
В тази връзка тази вечер в ресторанта на “Армията” ще бъде гледан пълен запис на DVD мача. Със сигурност вече са подготвени ограничен брой копия, които вероятно ще бъдат пуснати в продажба. Ако има по-голям интерес, бройката на DVD-ата ще се увеличи.
 
По-старите привърженици на ЦСКА много добре си спомнят, че въпросният реванш с Нотингам не беше излъчен по телевизията, а предаван само по радиото. Седмица по-късно във “Всяка неделя” бе показан кратък репортаж (в рамките на 2 минути). И толкова! Впоследствие бяха направени какви ли не опити да бъде изнамерен пълен запис на срещата, но винаги се удряше на камък.
 
БЛИЦ припомня, че през есента на 1980 година ЦСКА написа нова златна страница в историята си, елиминирайки Нотингам. Тогава английският тим бе непобедим на Стария континент. Първата среща в София, играна на 17 септември, завърши 1:0 след гол на Цветан Йончев в 70-ата минута. След 14 дни на “Сити Граунд” ЦСКА отново спечели с 1:0 след попадение на Ружди Керимов в 33-ата минута.
 
Доста любопитен материал излиза на страниците на вестник “Народен Спорт” с автор Спас Тодоров. Покойният колега пише следното на финала на своя текст. Цитираме го без редакторска намеса:
 
“В тази връзка ни се ще да предложим да бъдат положени усилия да бъде закупен едночасовия репортаж за този мач, обявен за излъчване по английската телевизия. Макар и със закъснение – да се прожектира и на нашия екран. Това ще бъде полезно за треньорите и състезателите на нашия национален отбор сега преди отговорните квалификации за световно първенство – да видят как трябва да се играе! А този знаменит запис несъмнено ще бъде и един от най-скъпите реликви за всички времена в музейната съкровищница на ЦСКА “Септемврийско знаме”!
 
Е, близо 34 години по-късно мечтата най-после е изпълнена - знаменитият запис е тук, в България. Запис, който си заслужава да притежаваш. Или поне да видиш.

1 октомври 1980 година
Нотингам - ЦСКА 0:1
КЕШ, 1/16 финали (0:1 в първия мач)
0:1 Керимов (33)

Нотингам: Шилтън, Андерсън, Грей, Макгавърн, Бърнс, Нийдъм, О`Нийл (46-Лойд), Боуър, Бъртълс, Уолъс, Робъртсън
ЦСКА: Г. Велинов, Ив. Зафиров, Анг. Рангелов, Ц. Василев, Г. Димитров, Г. Илиев, Цв. Йончев (85-Вълков), Р. Керимов, Сп. Джевизов, Пл. Марков, Н. Велков
Нотингам, "Сити Граунд" - 20 000 зрители
Съдия: Хортман (ФРГ)


cska_not.jpg
 
 
cska_not1.jpg