Само три дни след знаменития дуел между Италия и Бразилия, оставил без дъх футболния свят, „Мондиал-82“ ни поднесе още едно невероятно зрелище, за което също ще се говори с години. Това е полуфиналът между ФРГ и Франция, останал завинаги в съзнанието като „драмата в Севиля“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Двата отбора излязоха пред препълнения стадион „Санчес Писхуан“ с най-доброто, с което разполагат. Единствено

Румениге бе на резервната скамейка,

тъй като бе с неотшумяла контузия. Почти нямаше никакво предварително разузнаване и атаките следваха и към двете врати. В 17-ата минута Литбарски изведе западногерманците напред, но само десет минути по-късно Платини изравни от дузпа. Никой от двата отбора не можеше да вземе превес и силите бяха почти изравнени. ФРГ залагаше предимно на физическата мощ, докато „петлите“ превъзхождаха в техническо отношение и техният четириъгълник Платини – Жирес – Тигана – Женжини владееше средата на терена.

В 50-ата минута Женжини бе заменен от Батистон, който обаче престоя на терена само десет минути. Защото в 60-ата минута се случи нещо, което накара целият футболен свят да изтръпне. При една от поредните атаки на французите Батистон бе изведен от Мишел Платини на чиста позиция пред Шумахер. Вратарят излезе да го посрещне с високо вдигнат крак, с който му нанесе такъв зашеметяващ удар в главата, че

французинът рухна покосен на земята.

Моментът бе ужасяващ! Един от най-ужасяващите в цялата историята на световните и европейските първенства. Лекарските екипи реагираха мигновено, а играчите на Франция се хванаха за главите при гледката на безжизнения си съотборник. Батистон изпадна в безсъзнание. Освен това предните му три зъба бяха счупени. Той бе изнесен на носилка и заменен от Лопес, но за учудване на всички съдията Корвер не показа дори жълт картон на Шумахер, който заслужаваше тъмночервен. А вратарят от своя страна не отиде да види какво е състоянието на ранения от него играч, а спокойно дъвчеше дъвка.

Дни по-късно Шумахер се появи с цветя в болницата да поднесе извиненията си, но поведението му на терена бе скандално, а критиките към него в медиите от цял свят - опустошителни. На Батистон му бе направена гипсова яка и остана вън от игра повече от една година.

"Шокът беше огромен. Мислехме, че Патрик си отива. Беше пребледнял, почти без пулс. Доста се изплашихме, но трябваше да продължим мача", разказва капитанът на Франция Мишел Платини. 

Този стресиращ епизод повлия и на играта на „петлите“, но редовното време завърши при 1:1 и следваха продължения. И тук французите нанесоха своя удар! Първо Трезор, а малко по-късно и Жирес торпилираха Шумахер и Франция поведе с 3:1. Изглеждаше, че сякаш нищо не е в състояние да отнеме победата на „петлите“. Но

западногерманците за пореден път възкръснаха!

Треньорът Дервал реагира мигновено и в игра влезе невъзстановеният Румениге. Именно той съвсем скоро намали разликата, давайки тон за обрата в мача. Психологическото предимство вече бе на страната на маншафта и малко по-късно Фишер изравни със странична ножица. Така и продълженията не излъчиха победителя и се стигна до рулетката на дузпите.

Стрелците и на двата отбора бяха точни след първите два удара. При третата дузпа обаче Щилике пропусна и птичето на щастието отново кацна на рамото на „петлите“. Но Сикс не издържа на огромното напрежение и също пропусна да се разпише. С по един пропуск и двата отбора завършиха изпълнението на първите пет дузпи. Веднага след това Босис пропусна, а Хрубеш нанесе кинжалния удар, с който ФРГ се класира за финала. А Франция бе обляна в сълзи – и за Батистон, и за драматичното си отпадане. На финала западногерманците отстъпиха на Италия, а в мача за третото място Франция загуби от Полша.

ФРГ – Франция 3:3 след прод., 5:4 след дузпи
ФРГ:
Шумахер, Калтц, Щилике, К.Х. Фьорстер, Б. Фьорстер, Дремлер, Брайтнер, Бригел (97 – К.Х. Румениге), Магат (73 – Хрубеш), Литбарски, Фишер. Треньор – Юп Дервал.

ФРАНЦИЯ: Етори, Аморос, Жанвион, Трезор, Босис, Тигана, Жирес, Платини, Женжини (50 – Батистон, 60 – Лопес), Рощо, Сикс. Треньор – Мишел Идалго.

ГОЛМАЙСТОРИ: 1:0 Литбарски (17), 1:1 Платини (27 – дузпа), 1:2 Трезор (92), 1:3 Жирес (98), 2:3 Румениге (102), 3:3 Фишер (108).

При дузпите: 0:1 Жирес, 1:1 Калтц, 1:2 Аморос, 2:2 Брайтнер, 2:3 Рощо, 2:3 Щилике пропуска, 2:3 Сикс пропуска, 3:3 Литбарски, 3:4 Платини, 4:4 Румениге, 4:4 Босис пропуска, 5:4 Хрубеш.

СЪДИЯ – Чарлз Корвер (Холандия), ст. „Санчес Писхуан“ – 70 000 зрители.

РУМЕН ПАЙТАШЕВ