Стойчо Младенов получи неочакван поздрав за 65-ия си рожден ден, който  отпразнува вчера. Честитката е от португалския фен Луиш Силва До О, който на профила си във „Фейсбук“ публикува спомена си от първия мач на Беленензеш, който е посетил сам. Публикацията е придружена от снимка на Младенов и капитана Жозе Антонио с купата на Португалия.

Луиш Силва До О разказва за полуфинала на турнира през 1989 година, игран навръх 32-ия рожден ден на Стойчо Младенов, и в който Беленензеш обръща Спортинг (Лисабон) за успеха с 3:1. Българинът бележи за 3:1 в 85-ата минута, а „сините от Рестело“ се класират за финала, където побеждават Бенфика с 2:1. Младенов обаче остава неизползвана резерва в решителния мач.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПУБЛИКАЦИЯТА НА ПОРТУГАЛЕЦА
Стойчо Младенов днес навършва 65 години. Въпреки че е малко вероятно да прочете тази моя публикация, му пожелавам честит рожден ден!

Интересното е, че в същия ден, през 1989 г., гледах исторически полуфинал на Ккупата на Португалия между Беленензеш и Спортинг.
Това беше първият мач на Беленензеш, който отидох да гледам сам и тъй като все още не бях клубен член, гледах на място, където бях заобиколен от фенове на Спортинг. Който и да спечелеше мача, щеше да играе на финала за купата на Португалия и въпреки че беше сряда следобед, стадионът беше пълен с хора. В края на първото полувреме Спортинг откри резултата и бях заобиколен от вълна от еуфория, която накара някои „сини“ фенове да наведат глави в знак на обезсърчение.

Най-доброто обаче беше запазено за втората част. Вярно е, че Беленензеш имаше отличен отбор, предишната година беше 3-ти в първенството, а през въпросния сезон беше лидер за пет кръга, но срещу Спортинг звездата Младенов изигра мач, възможен само за футболните легенди. Носен от този гений на българския национален отбор, Белененсеш отбеляза три гола. Когато изравнихме, си спомням, че крещях „гол“ и скачах от радост, докато изведнъж осъзнах, че съм заобиколен от противници, разочаровани от развоя на мача. В края на срещата привържениците на Спортинг се примириха с резултата, а на стадиона купонът беше в синьо. Това беше божествена игра, която ще помня завинаги.

Благодаря и поздравления, г-н Младенов!

ПОЛУФИНАЛ ЗА КУПАТА НА ПОРТУГАЛИЯ, 12 АПРИЛ 1989 Г.
БЕЛЕНЕНЗЕШ – СПОРТИНГ (ЛИСАБОН) 3:1
0:1 Дъглас (42), 1:1 Байдек (70), 2:1 Мануел Сааведра (73), 3:1 Стойчо Младенов (85)

Беленензеш: Жорже Мартинш, Тейшейра, Собриньо, Зе Марио, Байдек, Карлош Рибейро (46-Мануел Сааведра), Макае, Жуанико, Чико Фария (85-Жозе Антонио), Чикиньо Конде, Стойчо Младенов

Спортинг (Лисабон): Родолфо Родригес, Рикардо Роча, Мигел (79-Жорже Пласидо), Велансио, Фернандо Мендеш, Океано, Дуглас, Карлош Шавиер (20-Али Хасан), Пауло Силас, Лима, Паулиньо Каскавел

Белем, „Ещадио до Рестело“
Съдия: Витор Корея
Жълти картони: Карлош Рибейро, Сааведра (Беленензеш); Велансио, Дуглас, Рикардо Роча, Жорже Пласидо (Спортинг Лисабон)

ФИНАЛ ЗА КУПАТА НА ПОРТУГАЛИЯ, 28 МАЙ 1989 Г.
БЕЛЕНЕНЗЕШ – БЕНФИКА 2:1
1:0 Чико Фария (25), 1:1 Вата (73), 2:1 Жуанико (81)

Беленензеш: Жорже Мартинш, Тейшейра (89-Карлош Рибейро), Собриньо, Зе Марио, Жозе Антонио, Байдек, Жуанико, Макае, Адао, Чико Фария (62-Мануел Сааведра), Чикиньо Конде

Бенфика: Силвино, Фонсека (46-Вата), Рикардо Гомес, Карлос Мозер, Велосо, Валдо, Витор Панейра, Диамантино, Матс Магнусон, Пачеко, Абел Камос

Оейраш, „Ещадио Насионал до Жамор“
Съдия: Алдер Данте
Жълти картони: Жуанико, Макае (Беленензеш); Велосо (Бенфика)
Червени картони: 79-Зе Марио (Беленензеш); 72-Валдо (Бенфика)