Легендарният Ерик Кантона днес навършва 50 години. Крал Ерик стана известен предимно с изявите си в английския Манчестър Юнайтед. Преди това французинът игра за Лийдс, където също стана шампион и триумфира с Чарити шийлд. С „червените дяволи“ той спечели четири шампионски титли, два пъти ФА Къп и три пъти Чарити шилд.

В родината си бившият нападател носи екипите на Оксер, Мартиг, Олимпик (Марсилия), Бордо и Монпелие. С марсилци има две шампионски титли, а с Монпелие печели националната купа.

Дебютът на Кантона в професионалния футбол е на 5 ноември 1983 г., когато влиза резерва за Оксер при победата с 4:0 над Нанси. По това време той е само на 17 години и все още част от школата на клуба.

На 14 май 1985 г. Ерик Кантона бележи първия си гол в професионалния футбол. Това става при гостуването на Оксер на Руан в 36 кръг на първенството. В 64-ата минута при резултат 1:0 в полза на неговия тим Кантона се възползва от асистенция на Жан-Марк Ферери и удвоява. При овладяването на паса е подпомогнат и от локвите на терена.