Възможно ли е подобно нещо? Домакинът не се явява за мач, а не получава служебна загуба. Може да звучи невероятно, но точно това се случи точно преди 22 години в световна квалификация.

Шотландия гостува на Естония в среща от Група 4 на европейските квалификации за Мондиал`98. „Гайдарите“ излизат на терена на стадион „Кадриорг“ в Талин, но домакините не се появяват.

В часовете преди мача избухва скандал. Предишната вечер Шотландия тренира на стадиона, но прави впечатление слабото осветление, което не отговаря на изискванията. Островитяните протестират пред ФИФА. Световната централа се намесва и премества мача на 9 октомври 1996 г. от 18:45 часа за 15:00 часа местно време.

В назначеното ново време шотландците, водени от треньора си Крейг Браун, излизат на терена заедно със съдийската тройка от Югославия, водена от главния рефер Мирослав Радован. Естонците обаче липсват. Домакините недоволстват от решението на ФИФА, тъй като ще загубят много пари от телевизионни права.

„Би Би Си Шотландия“ е купила излъчването на мача, но ранният час не отговаря на плановете на телевизията. За назначеното от ФИФА време в ефир трябва да се предава мемориалната служба в памет на жертвите от клането в Дънблейн, при което са застреляни 16 деца и един учител. Затова естонците не искат да играят от 15:00 часа.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Селекционерът на Шотландия Крейг Браун признава, че е очаквал протест на домакините, но не и неявяване за мача. Той дори седи на трибуните за началото на мача, а не на пейката при своя щаб. Гостуващата агитка припява от трибуните на: „Един отбор в Талин, има само един отбор в Талин“. Песента е по мелодията на популярната песен „Гуантанамера“.

Дори има начален удар на мача. Били Додс подава към капитана Джон Колинс и едва след това съдията Радоман прекратява срещата. След това феновете на Шотландия излизат на терена и играят мач помежду си. Естонците се появяват на стадиона по-късно – за предварително обявения час, когато островитяните вече са напуснали „Кадриорг“.

Шотландците очакват да запишат служебна победа с 3:0. Това е подкрепено и от позицията на делегата на мача. Друга е позицията на ФИФА, която назначава преиграване. Мачът се провежда на 11 февруари 1997 г. на „Стад Луи II” в Монако.

Въпреки разочарованието си от недадената служебна победа, Шотландия се класира за световното първенство. „Гайдарите“ завършват втори в групата, в която са още Австрия, Беларус, Латвия и Швеция. Тимът на Крейг Браун обаче е най-добрият втори отбор в европейските квалификации и печели директно място на световното първенство. Естония финишира на четвърта позиция.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

9 октомври 1996 г.
Естония – Шотландия

Естония: не се явява

Шотландия: Анди Горам, Джаки Макнамара, Том Бойд, Колин Колдърууд, Тош Макинле, Крейг Бърли, Пол Ламбърт, Джон Колинс, Джон Макгинли, Били Додс, Дарън Дженкъс

Талин, „Кадриорг“ - 1000 зрители
Съдия: Мирослав Радоман


11 февруари 1997 г.
Естония – Шотландия 0:0

Естония: Март Поом, Марек Лемшау, Меелис Рооба (67-Мати Пари), Урмас Кирс, Лииво Леетма (75-Андерс Опер), Сергей Хохлов-Симсон, Урмас Рооба, Мартин Рейм, Марко Кристал, Индрек Зелински, Виктор Алонен
Селекционер: Тейдур Тордарсон

Шотландия: Анди Горам, Джаки Макнамара (75-Тош Макинлй), Том Бойд, Колин Колдърууд, Колин Хендри, Пол Макстей (63-Йън Фъргюсън), Гари Макалистър, Джон Колинс, Джон Макгинли (72-Али Макоист), Дънкън Фъргюсън, Кевин Галахър
Селекционер: Крейг Браун

Монако, „Стад Луи II” - 3766 зрители
Съдия: Мирослав Радоман (Югославия)
Жълти картони: Зелински, Алонен (Естония); Макнамара, Макалистър, Колинс (Шотландия)