Звучи наистина невероятно. Яя Туре пред трансфер в ЦСКА. Но не московския, а софийския. Историята е повече от интересна и датира отпреди 10 години.
 
В рубриката БЛИЦ Архив се връщаме назад, за да припомним на нашите читатели какво точно се случи.
 
През 2003 година настоящата звезда на Манчестър Сити е в белгийски Беверен. Яя е само на 20 години и вече минава за огромен талант. Но в Беверен нещата зациклят и той настоява да смени отбора. Младият халф от Кот д'Ивоар започва да не попада в стартовия състав на белгийците и логично търси своето спасение.
 
По същото време неговият брат Коло Туре блести в Арсенал. Коло опитва да дръпне Яя на “Хайбъри”, предлагайки го на Арсен Венгер. Французинът обаче не дава положителен отговор.
 
Към края на есенния полусезон Яя Туре е предложен на българския ЦСКА. Договорът на котдивоареца с Беверен изтича съвсем скоро – на 31 декември 2003 година и футболистът може да акостира на “Армията” със статут на свободен агент.
 
Връзката с “червените” е направена от...бившия защитник на “Левски” Джон Ингълс. Шотландецът отскоро е на ново поприще – футболното мениджърство.  Джон е част от агенцията STELLAR GROUP, чиято основна задача е именно покупко-продажба на спортисти, а договор с нея имат редица играчи, между които братята Туре.
 
Ингълс се обръща към ЦСКА, а не към “Левски”, защото “сините” не търсят по същото време полузащитници. Нужда от халфове изпитват на “Армията”, където собственик на клуба е Васил Божков, изпълнителен директор – Стефан Орманджиев, а треньор е Александър Станков. Той е заменил Стойчо Младенов няколко месеца преди това, а през февруари 2004 ще отстъпи мястото си на Ферарио Спасов.  
 
Ингълс влиза в пряк контакт с Орманджиев и разговаря само с него от ръководството на ЦСКА. Идеята е Яя Туре да пристигне в Борисовата градина и да подпише директно договор с клуба. Бившият международен рефер отказва и настоява котдивоарецът да изкара пробен период през януари 2004 година. Първоначално Яя не приема предложението, но в крайна сметка, след като е притиснат до стената, той е готов на всичко само и само да си намери нов отбор. От ЦСКА обаче незнайно защо не звънят на Ингълс и всичко пропада.
 
През март 2004 година Яя Туре си намира отбор. Подписва с украинския Металург (Донецк), където остава до 2005 година. Следва едногодишен престой с гръцкия Олимпиакос, а след това всички знаем кариерата му – Монако, Барселона и от 2010 година в Манчестър Сити до днес.
 
Любопитното е, че в края на февруари 2004 година братът на Яя – Коло Туре, дава интервю пред българското издание “Стадион” с главен редактор Васил Колев. Един от най-известните родни журналисти по същото време е в Англия, където прави интервюта с редица популярни личности – включително и с Арсен Венгер.
 
На въпрос дали наистина Яя е бил пред трансфер в ЦСКА (София), Коло Туре отговаря така: “Да, имаше такава вероятност и тя никак не беше малка. Брат ми се размина с ЦСКА, но се надявам съвсем скоро да подпише с друг клуб.”
 
Това “съвсем скоро” наистина се оказва скоро, защото само след няколко дни Яя облича фланелката на Металург (Донецк).