Манчестър Юнайтед приема Реал (Мадрид) във важен осминафинален реванш от Шампионската лига, след като двата тима направиха 1:1 на “Сантяго Бернабеу”. Мачовете между тези два отбора винаги са чакани с огромен интерес. Така е още от първата им среща в евротурнирите. Това става на полуфиналите през сезон 1956/57, който е втори в историята на КЕШ, и отбелязва първата поява на “червените дяволи” в турнира на шампионите.

ПРЕДИСТОРИЯТА

През 1957 г., също както и сега, Реал (Мадрид) е сред най-богатите клубове в света и скаутите на тима привличат едни от най-големите футболни таланти. Манчестър Юнайтед от своя страна има само двама играчи, за които са платени трансферни суми – Рей Ууд и Томи Тейлър. След Втората световна война клубът има финансови проблеми и разчита на футболисти от собствената школа, създадена от бившия президент Джеймс Гибсън. “Бебетата на Бъзби” са доказали, че са един от най-талантливите отбори по това време в Англия. Те имат достатъчно качества, за да са равностойни на тогавашния състав на Реал (Мадрид). Манчестър Юнайтед отстъпва в един показател – няма достатъчно опит в подобен вид мачове. Съставът на “червените дяволи” е със средна възраст около 22 години, а този на Реал (Мадрид) – около 29.

Преди 56 години двубоят на “Олд Трафорд” също е очакван с голямо нетърпение от феновете. Реал (Мадрид) печели първия мач с 3:1. Страховитата петица на “белия балет” Алфредо ди Стефано, Франсиско Хенто, Енрике Матеос, Ектор Риал и Реймон Копа се оказва непреодолимо препятствие пред Манчестър Юнайтед в испанската столица. Те демонстрират футболно превъзходство, каквото не е виждано в Англия от 1953 г., когато “могъщите маджари” разнищват “трите лъва” с 6:3 на “Уембли”.

За реванша мениджърът на Юнайтед Мат Бъзби има свои планове. Той възнамерява да наводни игрището на “Олд Трафорд” и да превърне терена в кална нива. Така не само ще бъдат спрени техничарите на испанския клуб, но и калените в подобни условия “Бебета на Бъзби” ще имат предимство. Затова Бъзби нарежда поливната система на стадиона да не спира да работи. Планът на легендарния специалист е можел и да успее, ако не е било “предателството” на английските медии.

“Дейли Мирър” публикува фотографии на терена, на които се виждат огромни локви. В същото време последните дни в Манчестър са предимно слънчеви. Хората от Реал (Мадрид) виждат снимките в деня на мача, разбират каква е работата и побесняват. Те настояват за спиране на пръскачките, иначе няма да излязат на терена.

Utd_Real2.jpg

МАЧЪТ


“Червените дяволи” разполагат с двама прекрасни нападатели Денис Вайълет и Томи Тейлър, но младото крило Дейвид Пег е този, който тормози Реал (Мадрид) в първата среща. Испанците взимат спешни мерки и за реванша в Англия привличат Мануел Торес от Сарагоса под наем. Той трябва да замени Хосе Бесерил. Торес е считан за един от най-твърдите играчи в испанския футбол по това време и той напълно обезличава 21-годишното крило. След като заплахата от Пег е ликвидирана, атакуващата мощ на Ди Стефано и техническото превъзходство на Копа дават своя резултат.

Реал (Мадрид) е значително по-добрият отбор, дори и на калния терен. “Белият балет” взима аванс от два гола още в първите 33 минути след попадения на Копа и Риал и прави общия резултат от двата мача 5:1 в своя полза. Играчите на Манчестър Юнайтед са изморени. Те изиграват три мача в шестте дни преди срещата с испанците, но все пак успяват да изравнят чрез Тейлър и Боби Чарлтън - 2:2. Освен всичко останало мачът се помни с постоянните нарушения и груби влизания. Мат Бъзби е бесен, че противникът бави времето и вдига скандал на рефера Марсел Лекесн.

Utd_Real1.jpg“Мачът не беше голям спектакъл. Имаше поне 50-60 прекъсвания на играта. Играчите на Реал (Мадрид) симулираха контузии, бавеха времето и когато имаха възможност, ритаха топката в трибуните. Беше наистина разочароващо, по онова време такива неща бяха нещо рядко срещано”, свидетелства в спомените си френският съдия.

СЛЕД СРЕЩАТА

След като отстранява Манчестър Юнайтед, Реал (Мадрид) защитава титлата си в КЕШ след успех на финала с 2:0 над Фиорентина на “Сантяго Бернабеу”. Манчестър Юнайтед завършва сезона като шампион на Англия, но губи на финала на ФА Къп от Астън Вила пред близо 100 000 зрители на “Уембли”. “Белият балет” печели КЕШ в първите пет години от историята на турнира, а полетът на “Бебетата на Бъзби” завършва на летището в Мюнхен на 6 февруари 1958 г. При самолетната катастрофа загиват шестима от играчите на “червените дяволи”, играли срещу Реал (Мадрид) – Роджър Бърн, Еди Колман, Дънкан Едуардс, Дейвид Пег, Томи Тейлър и Лиъм Уилан.

Ще минат 10 години след “Трагедията в Мюнхен” преди Манчестър Юнайтед отново да се изправи срещу Реал (Мадрид). В състава на “червените дяволи” са само двама от играчите, участвали в мача през 1957 г., Боби Чарлтън и Бил Фоулкс, които оцеляват при самолетната катастрофа. През 1968 г. Юнайтед, вдъхновен от Джордж Бест, побеждава с 1:0 на “Олд Трафорд”, преди да направи 3:3 в Мадрид. На финала тимът на Мат Бъзби печели КЕШ след успех с 4:1 над Бенфика на “Уембли”.

25 април 1957 г.
Манчестър Юнайтед – Реал (Мадрид) 2:2
(в първия мач 1:3)
0:1 Копа (25), 0:2 Риал (32), 1:2 Тейлър (52), 2:2 Чарлтън (87)

Манчестър Юнайтед: Ууд, Фоулкс, Бърн, Бланчфлауър, Колман, Едуардс, Бери, Уилан, Тейлър, Чарлтън, Пег

Реал (Мадрид): Алансо, Торес, Маркитос, Лесмес, Муньос, Сарага, Копа, Матеос, Ди Стефано, Риал, Хенто

Манчестър, “Олд Трафорд” – 65 000 зрители
Съдия: Марсел Лекесн (Франция)