Тези, които познават по-детайлно европейския футбол, вероятно си спомнят, че Юрген Клоп и Емил Костадинов са били съотборници. Двамата са заедно в Майнц 05 през есенния полусезон на 1999 година.

През лятото на същата година българското крило преминава в немския тим, където играе шест месеца. Всъщност, Майнц 05 е последният клуб в кариерата на Костадинов. Именно там той се засича с популярния германец, който днес, начело на Ливърпул, е повече от актуален.

„Клоп беше много уважаван в Майнц 05. Носеше капитанската лента. Беше истински лидер на отбора”, спомня си Коща пред БЛИЦ СПОРТ.

„Когато през лятото на 1999 година подписах с отбора и започнах тренировки, той ми подаде ръка. Помогна ми да се адаптирам в новата обстановка. Няма да забравя как Юрген предсказа, че ще отбележа гол в един от мачовете. Това бе единственият гол, който отбелязах за Майнц в първенството на Втора Бундеслига. Играхме срещу Алемания (Аахен) вкъщи. Ако не се лъжа, срещата се състоя през октомври. Ден преди мача, когато тренировката ни свърши, Клоп дойде при мен и с типичната си усмивка ми каза: „Емил, утре ще вкараш. Можем да се обзаложим, ако не ви вярваш!”.

Така и се получи. Още по-любопитното е, че Юрген Клоп също отбеляза гол, въпреки че играеше като защитник. Оставаха двайсетина минути преди края, а резултатът беше 2:2. Клоп вкара третия гол, а в последната минута аз оформих крайния резултат – 4:2”, добавя Костадинов.

Двамата с Клоп са не само съотборници, но и семейни приятели.

„Моето семейство, това на Клоп, както и на двама други наши съотборници – Юрген Крамни и Щефан Херцбергер, често се събирахме в ресторанта на стадиона. Юрген постоянно се веселеше, беше сърцето и душата на компанията. По това време той също носеше очила, но на мачовете излизаше с лещи на очите”, спомня си още Емил Костадинов, който през януари 2000 година слага край на футболната си кариера, след което става шеф в ръководството на ЦСКА.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ