Изданието "Конкурент" продължава да ви представя играчи, обличали екипа на врачанския „Ботев“. Теодоси Мутафчийски е записал 77 мача в елита. Роденият през 1946 година централен защитник е стълб в отбраната на врачани няколко сезона.След казармата е призован в родния си клуб, но първи сведения, че играе в елита има от сезон 1967-1968 г., когато според Илия Панев - "Враца" и футболът", защитникът има 7 мача. Най-много участия записва през сезон1968-1969 има 29 пъти излиза на терена при максимум от 30 срещи за първенство и още няколко в турнирите за двете купи тогава на България и на Съветската армия. През сезон 1969-1970 бранителят има 21 мача, а в следващия - "бронзовия", е записал 6 срещи с екипа на врачани. През 1971-1972 изиграва цели 14 мача в отбраната на врачани.

Рубрика на Георги Александров

Тази история наистина започна като разказ по картинка. По-точно казано по една снимка. А кадърът е уникален и е правен през 1970 г. на стадиона на "Левски", където "Ботев" гостува и пада с 4:0. Снимката ми я даде Славка Димитрова, съпруга на покойния вече бранител на врачани Теодоси Мутафчийски. На нея снажният защитник е "на втория етаж" при борба с легендата на "сините" Георги Аспарухов-Гунди. Снимката не е публикувана никъде досега, а отпечатването й на страниците на "Конкурент" е първата й среща с публиката /за което благодаря на Славка Димитрова!/.

Какво си спомня за мача Васил Петков, дефанзивният полузащитник, който влязъл през второто полувреме, за да пречи на Гунди да ни вкара още някой гол. "Старшията /Илия Панев – б.а./ ми каза да влизам и да се залепя до Аспарухов, като му преча да играе с топката. Такава беше моята игра - да преча на най-добрите от противноковия отбор да пипат топката. Когато влязох, резултатът вече беше 2:0 за "Левски", спомня си халфът.

В исторически план „Ботев“ е успявал да открадне нещо от Левски - рядко, но за сметка на това запомнящо се. От 57 сблъсъка "сините" имат 37 победи, врачани са ликували 7 пъти, а равенствата са 13 при голова разлика 126:46. Столичани са спечелили 25 от 28-те си домакинства, два пъти мачовете са завършвали наравно, а веднъж "зелените" отнасят противника си с 6:3 насред "Герена". Това се случва на 11 декември 1985 г., а датата влиза завинаги в историята на врачанския футбол. Още на следващата година тогавашният "Витоша" размазва "Враца" със 7:1 в опит да измие срама, но...

Да ви върна към Теодоси Мутафчийски, когото мнозина от по-възрастните запалянковци на "Ботев" познават прекрасно, а по-младите - изобщо не знаят нищо за него. Да припомня историята ми помага съпругата му, тъй като Доси /както го наричаха всички в блока, в който живее семейството му/, се спомина на 10 декември 2014 г. Славка си спомня, че и баща му е бил футболист, даже ми показва избеляла снимка на "Левски" /Враца/ от 1933 г.

Теодоси Мутафчийски е юноша на местния "Ботев", но и по негово време било трудно за местните момчета да пробият сериозната конкуренция. Пък и често толерирали софиянчетата, които идвали с този или друг треньор. Все пак е редно да припомня, че Теодоси е един от онези футболисти във врачанския тим, които носят бронзовите медали. Онази славна гарнитура на старши-треньора Илия Панев включва: Цветан Тасев, Николай Пенков, Ангел Ценов, Любомир Коцев, Петър Каменов, Николай Джаров, Васил Петков, Теодоси Мутафчийски, Евлоги Йорданов, Кирил Райков, Евден Каменов, Николай Бакърджиев, Венелин Тошков, Цветан Патеров, Сашо Ангелов и Георги Каменов. Това са футболистите, които излизат на награждаването на националния стадион "Васил Левски".