На 12 август 1962 година Ботев (Пловдив) се изправя във финална среща от турнира за националната купа на стадион "Васил Левски" срещу Дунав (Русе). Близо 40 хиляди любители на футбола стават свидетели на "жълто-черен" рецитал, изнесен от летящите "канарчета", водени от легендарния треньор Георги Генов (Джогата). 

Ботев печели купата след категорична победа с 3:0, а головете за бляскавата победа бележат Динко Дерменджиев, Георги Харалампиев и Георги Чакъров.

Това е и първият трофей, който "жълто-черните" прибавят към витрината си след шампионската титла през 1929 година.

По пътя си към отличието "канарчетата" преодоляват последователно Левски (Карлово), Спартак (Плевен), Спартак (София) и Спартак (Пловдив), за да вдигнат Купата след победата над Дунав (Русе).

Печелейки престижното отличие, ботевистите добиват правото да участват в турнира за КНК, където се представят повече от впечатляващо. 

На 1/16-финалите "канарчетата" отстраняват Стяуа (Букурещ) след загуба в Румъния с 2:3 и победа в Пловдив с 5:1.

На 1/8-финалите Ботев елиминира ирландския Шамрок Роувърс с победи като гост 4:0 и 1:0 в Пловдив, с което успява да се класира за следващата фаза на надпреварата, където предстои среща с испанския колос Атлетико (Мадрид).

Първата 1/4-финална среща в Пловдив предизвиква истинска истерия под тепетата, като стадион "Христо Ботев" се пръска по шевовете с над 40 хиляди ботевисти. Мачът завършва с престижно равенство 1:1, като гола за "жълто-черните" бележи Стоичко Пешев.

В реванша по-опитният отбор на "дюшекчиите" побеждава с 4:0 и Ботев отпада от надпреварата, оставяйки отлични впечатления и записвайки една от най-значимите страници в клубната история.
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - подготовка и трансфери
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020