Тежко наказание от УЕФА грози Ботев (Пловдив). Причината е, че агентът на европейската футболнацентарала, която следеше за прояви на расизъм по време на мача реванш с Партизани (Тирана), е написал в доклада, че от страна на феновете на канарчетата е имало отправени антиалбански скандирания, пише „Марица“. В доклада е отразено, че в 15-ата и в 80-ата минута бултрасите, настанени в Сектор „В“, са скандирали: „Ш*бай, ш*бай шиптърите”.

Дисциплинарната комисия на УЕФА ще нищи казуса няколко часа преди да се проведе първият сблъсък на Ботев (Пловдив) с Бейтар (Йерусалим). Ако се вземе решение за наказание на пловдивчани, то санкцията ще бъде доста сурова. „Канарчетата“ ги грози глоба от поне 30 000 евро и затваряне на сектора с агитката за реванша с израелците на 20 юли, а дори и двубоят може да се проведе пред празни трибуни.

Управата на Ботев не остана със скръстени ръце, а направи всичко по силите си да предотврати евентуално наказание заради скандиранията на феновете. Пловдивчани подготвиха защитна теза. Шефовете на „жълто-черните“ изпратиха своето официално уведомление до Международния отдел на БФС и до УЕФА. С нелеката задача да подготви нещата е бил натоварен административният директор на клуба Иван Йотков.

Ръководството на Ботев е направило всичко по силите си, за да докаже, че скандиранията на феновете не са били антиалбански, а са били подкана към футболистите на Николай Киров да победят тима на Партизани. Управата на „жълто-черните“ е изградила своята теза, позовавайки се и предоставяйки официални извадки от тълковния речник относно значението на думите „ш*бай” и „шиптър”, които имат смисъл, различен от този, който е лансиран пред УЕФА.

Така ако от УЕФА приемат, че въпросните скандирания могат да се приемат като „бийте албанците”, то Ботев ще се размине без тежко наказание.

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
Следете с БЛИЦ СПОРТ: Първа лига - трансфери и подготовка
Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма