ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Артур Платек даде първото си интервю, след като бе обявен за новия спортен директор на Ботев Пловдив. Полякът е роден на 2 юни 1970 година в Писковице. Платек 11 години бе скаут в Борусия (Дортмунд), където е имал допир с много футболни звезди, сред които една от най-ярките в момента – Ерлинг Холанд.

– Как попаднахте в Ботев Пловдив? Чия беше тази идея?
– Как попаднах? По много прост начин. Обади ми се собственикът на клуба Зингаревич. В края на юни ме покани в Пловдив, за да се запозная с неговия проект и да ми обясни за какво става дума. Показа ми цялата база на клуба. Точно тогава присъствах на турнира, който се провеждаше там. Това беше моето първо пътуване до Пловдив. Стана дума за това дали съм заинтересован, как аз гледам на този проект и как бих искал да участвам в него. Аз от своя страна, бях приготвил презентация, в която показах моята визия за клуба. Вторият път, когато се появих в Пловдив, беше по време на мача на Ботев с Левски. Тогава видях отбора, разгледах базата по-подробно и събрах повече информация за това, какво се случва в клуба и как изглежда всичко. По-късно със Зингаревич уточнихме всички подробности по моето назначение. Сега вече съм за трети път в Пловдив. В понеделник (б.р. – вчера) започвам същинската работа с треньора и първия отбор като спортен директор. В петък бях на мача с Арда Кърджали. В събота и неделя отборът беше почивка, така че първата ми среща с всички е в понеделник. Със сигурност ще започнем работа сериозно! Ще наблюдавам отбора отблизо, как изглежда всичко и как се работи. Ще си направя съответните изводи и ще видим как работата ще продължи занапред.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

– Споменахте, че в Ботев Ви е поканил собственикът Зингаревич. Познавахте ли го отпреди това?
– Не, преди не съм го познавал. Просто той е знаел, че съм на свободния пазар. Договорът ми като скаут с Борусия Дортмунд приключи и аз не го продължих. Знаех, че Зингаревич търси за проекта си човек в други държави. Свърза се с мен и на мен този проект ми хареса. Всъщност контактите ми с него, както вече казах, датират от края на юни. В разговорите със собственика на Ботев постепенно се опознахме и стигнахме до споразумение. Така се случи всичко…

– А последно къде работехте?
– През последните 11 години непрекъснато работех за Борусия Дортмунд. Договорът ми с немския клуб изтече скоро – на 30 юни. Освен това до ноември 2021 г. работех в спортните структури на Гурник Забже. От февруари 2022 г. бях консултант в Термалика Ниечиеча. Не пребивавах всеки ден, просто когато имаше нужда. Главната ми работа обаче беше свързана с Борусия Дортмунд.

– Какво ви склони да приемете предложението за поста спортен директор на Ботев Пловдив? Едва ли новият стадион…
– Много неща ме изкушиха… (смее се) Със сигурност първото нещо е интересният проект с идеите за академията, които ми представи собственикът на клуба. Второто нещо са привържениците, историята на клуба и потенциалът, който виждам тук, защото смятам, че ако този отбор играеше в челната тройка или четворка и се бореше за отличията в България, то стадионът щеше да бъде пълен. А третото е тренировачната база и новият стадион, които заварих тук. Това със сигурност улеснява условията за работа на футболистите, защото тези условия наистина са на добро европейско ниво.

– Имате ли въобще някаква представа от българската Първа лига? Познавате ли някой български играч?
– Не бих казал, че представата ми е кой знае каква… От време на време ми попадаха играчи от българското първенство, които съм наблюдавал във връзка с възможността да отидат в полската Екстракласа. Така че съм гледал такива футболисти. Със сигурност българското първенство не е на нивото на полската Екстракласа или Бундеслигата, но навсякъде има добри играчи… През юни тази година като бях в България, гледах един футболист в отбора на Берое и това беше последният път, когато гледах на живо някого преди сега да дойда в Пловдив. Така че тепърва ще мога да споделя какви са впечатленията ми от играчите тук…

– Познавате ли лично някой български футболист?
– Знаете ли, през 2012 г. в продължение на четири месеца съм работил с Красимир Балъков в Кайзерслаутерн. По това време бях асистент и скаут в немския клуб. Тогава отборът беше на крачка от изпадане и точно в този момент Балъков дойде със своя щаб и пое задачата да го спаси. За съжаление, мисията му не беше успешна… Разбира се, познавам и нападателя Илиан Мицански, който е бивш играч на Кайзерслаутерн.

– Бихте ли споделили каква е Вашата заслуга в откриването на такива таланти като Холанд, Аканджи, Белингам, Пишчек и много други?
– Знаете ли какво… За да има яснота! Знам, че съм бил представен като техен откривател… Искам да се знае истината! Аз бях един от тези, които са наблюдавали тези футболисти и след това са написали положителни оценки за тях в доклада си. Това е моят отговор на този въпрос и бих искал така да бъде написано.

– Т.е. да не ви представяме като откривателят на Холанд?
– Абсолютно не! За негов откривател може да се счита някой, който го е видял и открил, когато Холанд е бил на 14-15 години… Смятам, че тогава не е имало такъв човек. Дори на Европейското първенство U-17 през юли 2018, когато беше 17-годишен, много бяха тези, които не вярваха, че той може да стане звезда от световна величина… А аз тогава му дадох положителна оценка в доклада си като скаут.

– Ще имате ли свободата сам да взимате решенията?
– Ще наблюдавам всичко, което се случва в клуба и хората на съответните длъжности ще знаят какво е мнението ми по даден въпрос… Дали ще имат желание да се съобразят с моето мнение или не, това вече е тяхно право… Със сигурност като спортен директор ще трябва да взимам решения. Понякога трудни, но ще трябва да се взимат… Когато не се взимат съответните решения, то ситуацията след това става по-трудна и се появява проблем. Смятам, че знам как трябва да бъде организиран и как да изглежда един добър отбор. По време на тренировките в Пловдив ще наблюдавам внимателно как върви всичко, а също и ще си правя съответните изводи от разговорите с играчите, с треньорите и по време на мачовете, разбира се. Ако всички вървим в една и съща посока, и всички имаме една и съща визия, и една и съща цел, а това за мен е най-важното, надявам се тогава всичко да потръгне. Бих искал привържениците да бъдат доволни и да виждат отбор, който се бори и който иска да побеждава и смятам, че с времето Ботев ще започне да побеждава. Това е най-важното мое послание и желание по време на работата ми в Ботев Пловдив. Това обаче все пак е футбол и нищо не може да се предвиди…

– Давате ли си сметка, че сте попаднали на най-хубавия клубен стадион в момента в България, на който играе отборът, който е едно от разочарованията в първенството досега?
– Знам, че това е един от най-хубавите стадиони в България, ако не и най-хубавият, защото е нов. Давам си сметка за това. Също си давам сметка за това, че феновете на Ботев са жадни за победи на любимия си отбор… Затова съм тук! Ако това беше клуб без привърженици, то трудно би било да се осъществи този проект. За мен това е най-важното – да дам на тези хора това, което очакват. А за да се случи това, то всички трябва заедно да се обединим – целият треньорски щаб, всички футболисти, всички хора по върховете на клуба. Всички те трябва да следват една и съща посока и усилено да работят. Без това няма да успеем! Ако някой само си мисли, че като е футболист на Ботев Пловдив и се казва по един или друг начин, и само заради това да очаква някакви привилегии, то това със сигурност няма да е по мое време! Научен съм на тежка работа и усилено съм работил като скаут през последните 11 години, пътувайки по целия свят. Знам колко трудна задача е да откриеш добри играчи и да ги присъединиш към даден тим. Затова в Ботев е добре дошъл всеки, който иска да бъде тук и да се труди за този отбор и за неговите победи. Това е най-важната ми мисия в този клуб и това ще бъде основата на работата ми като спортен директор всеки ден в най-различни аспекти. На ден днешен най-важен е първият отбор, но веднага след това идват академията, скаутският отдел и всичко, което е свързано с клуба. А Ботев Пловдив е голям клуб в България! Работата тук е много и аз си давам сметка за това… Ако беше лесно, то никой сигурно не би ми предложил този пост. (смее се)

– Бихте ли коментирали досегашните трансфери? Какво мислите за това, че дойдоха много нови футболисти и още толкова си тръгнаха? Това добре ли е за отбора?
– Върху тези трансфери, които са направени досега, аз нямам никакво влияние и никой не ме е питал за мнението ми за даден играч, т.е. футболистите в момента са такива, каквито са… Със сигурност не съм в състояние да ги оценявам и нямам намерение да го правя. Ако оттук нататък става дума за привличането на някой играч, то със сигурност ще си кажа моето мнение. Ще се ориентирам как работи целият скаутски отдел в Ботев, как се наблюдават съответните футболисти и след това ще си направя съответните изводи. Знам, че времето е малко, защото имаме само три седмици до затварянето на трансферния прозорец и почти всичко трябваше досега отдавна да е направено. Но така или иначе ситуацията е такава в момента… Знам, че не съм имал участие в досегашната трансферна политика и едва ли някой по-късно ще ми търси сметка за нея… Пък и аз нямам желание да нося цялата отговорност.

– Въпреки лошите резултати напоследък, феновете на Ботев застанаха на страната на треньора и го подкрепиха. Какво мислите за Станислав Генчев? Разговаряхте ли с него относно бъдещето на отбора?
– До днес имах само кратък телефонен разговор с Генчев. Още е рано да правя каквито и да е изводи. Уговорил съм се с него за по-дълъг разговор в понеделник (7 август). По време на него със сигурност той ще ми представи своята визия за това как вижда всичко в бъдеще в съвместната ни работа. Смятам, че ден след ден ще постигнем целта отборът да бъде по-силен и с по-добра енергия и да се представя по-успешно на терена, отколкото в първите четири кръга от първенството. Убеден съм, че досегашните мачове са изиграни много под нивото, което отборът в действителност притежава, дори в този персонален вид.

– Предвиждате ли някаква промяна в трансферната политика, защото досега бяха привличани предимно млади играчи от Африка?
– На нас са ни нужни много добри футболисти, за да постигнем някакви успехи – независимо дали те са от Африка, Европа, България или Полша… Времето ще покаже… Затова в момента не искам да изпадам в някакви подробности, защото после някой ще има претенции и ще каже, че съм обещал това или онова… За мен най-важно е качеството на играчите! Така както в Борусия Дортмунд се привличаха футболисти по определени разработени схеми, от които по принцип не се излизаше. Бих искал тук да привлека футболисти, от които след това и треньорът, и феновете ще бъдат доволни. Говоря за играчи, които евентуално, в перспектива ще донесат някакви приходи за клуба.
– Привържениците протестират, че в отбора има много малко български футболисти. Вие въобще познавате ли качествата на българските футболисти в Първа лига?
– В досегашните мачове, които успях да гледам, със сигурност забелязах няколко интересни състезатели. Имам намерение доста да пътувам и да наблюдавам по-отблизо футболистите в дадени мачове. Всеизвестно е, че независимо дали искаш да купиш български играч или от чужбина, решаващият фактор е финансовият. Не винаги, когато някой ти харесва и искаш да го купиш, можеш да си го позволиш… Не винаги можеш да изпълниш изискванията на самия играч, пък и на неговия клуб-собственик. Затова искам всичко да бъде добре премислено и това именно споделих със собственика на Ботев. Що се отнася до трансферите, бих искал решенията да бъдат взимани колективно, а не някой да каже “Аз искам този играч и точка!”. Смятам, че не може да има такава трансферна политика. Трябва всички да мислим единно.

– На кое място бихте искали да видите Ботев в края на сезона?
– След изиграни четири мача, Ботев е на 14-то място със само две точки и ако сега кажа, че той трябва да е в челното класиране, ще кажат, че съм луд! Моята мечта е по време на сезона или в края му, този стадион да се напълни! Това ще означава, че е свършена добра работа, че привържениците отново вярват в този отбор, че идват с желание на стадиона и че искат да гледат добър футбол. В работата си бих искал да вървя в тази посока и да я следвам докрай!

– Полските медии написаха, че сте избрали малко изненадваща посока за бъдещата си работа като спортен директор… Какво мислите за това?
– Ако става дума за футбол, в Полша България не е смятана за някаква европейска сила… Както вече споменах, в продължение на 11 години работих в един от топ отборите на Европа, който привличаше най-добрите играчи и изведнъж заминавам да работя в България… Пак ще се повторя, хареса ми идеята на собственика на Ботев, искам да участвам в нейната реализация, влагайки цялата си енергия, опит и знания, придобити във футбола. Затова започвам работата си тук с голямо желание!

– Успяхте ли вече да разгледате Пловдив? Много по-различен е от който и да е град в Полша…
– Знаете ли, аз съм само от няколко дни тук и не съм имал време за нищо… Зает съм главно с това да събирам информация в клуба, за да знам как функционира всичко. Гледам мачове, играчи… Ето след няколко часа ще бъда на Локомотив Пловдив – Левски.
Таня ВАСИЛЕВА/Мач Телеграф