Бившият треньор на Ботев Пловдив Азрудин Валентич заяви в интервю за шведското издание „fotbollskanalen“, че в 112-годишната история на "канарчетета" е най-дългогодишният треньор. В момента специалистът е без отбор и търси ново предизвикателство в кариерата си. Той се присъедини към Ботев Пловдив през януари 2021 година и води тима година и половина. През сезон 2022/23 той влезе в ролята на технически директор.

„Освен Ботев Пловдив собственикът има и професионална футболна академия в Русия. Имахме и Б отбор на Ботев, който играеше във втората най-висока възможна лига, еквивалент на суперлигата, и нашата академия. Собственикът ме попита дали мога да разработя една и съща методология за всички клубове и академии, така че всички да работят с едни и същи принципи, концепции и според едни и същи методи. Това ми хареса”, каза Валентич за ролята си в предишния сезон.

“Имах договор за друг период и не съм от хората, които просто взимат парите и си тръгват. Искам да си върша работата. Собственикът каза, че мога да остана колкото искам, но аз казах, че се прибирам вкъщи след изтичане на договора ми. Пет години бях в чужбина и е изключително тежка среда за треньор да работи в клуб като Ботев. За 112 години аз съм най-дългогодишният треньор в клуба. Колкото и да играеш и да печелиш, имаше това напрежение, някак си никога не бяха доволни. Не знам защо е така“, каза Валентич и продължи: „Имахме най-добрите резултати от 30 години. Ако загубите един или два мача, това е катастрофа и в ретроспекция се питате дали си струва. Една сутрин се обадих на собственика и казах, че се връщам у дома.“

„Ботев има фантастични фенове и клубът има голям потенциал. Но някак усещането е, че нямат търпението да изградят клуба и да подходят стъпка по стъпка преди всичко към Лудогорец. Всичко трябва да се случи наведнъж. Ако погледнете на най-високо ниво, ПСЖ има огромни пари, но все още не е близо до спечелването на Шампионска лига. Трябва да изградите правилно. Става въпрос за изграждане на основа в организацията, стила на игра и всичко останало. Но в този процес бяха допуснати грешки, както от страна на ръководството на клуба, така и от моя страна като треньор. Когато бяха направени грешки, това се превърна в негативност, която повлия на представянето на играчите с огромен натиск от страна на феновете“, каза още Валентич.