За първи път в своята кариера на ММА боец Благой Иванов беше на път да откаже да се бие преди последния си мач срещу Кайо Аленкар. Причината бе тежък вирус, който повали световния шампион няколко дни преди галавечерта, разкрива chicago.bg. Единственото нещо, което го накара да продължи, беше благотоврителната инициатива на мача за събиране на средства за по-добро образование на бедни деца от окръг Колумбия, в столицата Вашингтон. 

Два дни преди двубоя, Багата беше с висока температура и почиваше в хотелската си стая. Чак в деня на срещата се почувства малко по-добре, като отново бе само на чай и антибиотици. Въпреки това, той намери сили да излезе на ринга и да победи бразилския си опонент със съдийско решение (29-28, 29-28, 29-27). И това не е всичко. След мача стана ясно, че два месеца преди схватката той е тренирал само лапи, защото е с контузия на крака, която не му позволява да тича. Това обяснява и непривичното за него наднормено тегло.

От друга страна, неговият опонент Аленкар е тренирал няколко месеца в Американската ММА топ академия на пълни обороти, с най-добрите спаринг партньори. Видя се и от самия бой, че бразилецът беше добре подготвен и имаше своите шансове. В първия рунд Аленкар ритна непозволено българина в слабините. След мача се разбра, че бандажа на Багата се е счупил от силния удар. Ако беше без него, надали щеше да може да продължи битката. Бразилецът беше проучил добре нашия човек и през целия мач прилагаше тактика да удря и да бяга. Това му донесе успех до толкова, че да изкара трите рунда по пет минути до края. Малко са опонентите на Благой Иванов, които не са падали под мощните му леви крушета. Във втория рунд само гонгът спаси Аленкар от нокдаун. Тази победа е поредният бой, в който Багата дава пример за висок дух и силна воля. Припомняме ви, че преди време, българинът беше прободен с нож близо до сърцето и като по чудо оцеля, завърна се в клетката и стана световен шампион за радост на всички. След тази победа, в актива си Багата вече има 16 победи и само една загуба.