До 5 октомври повече от 40 каратеки (мъже и жени) ще се готвят в Банско за предстоящото световно първенство, което ще се проведе от 10 до 12 октомври 2014 в гр. Домброва Гурнича – Полша. Под ръководството на треньора на националния отбор Димитър Тодоранов състезателите провеждат два пъти дневно интензивни тренировки.

За подготовката на националите ни се грижат също и президентът на федерацията Александър Славков, Георги Георгиев-Джоси – шеф на спортно техническата комисия и Веселина Таскова – кинезитерапевт, отговорник за доброто здравословно състояние на спортистите.

"От 3 години водим целенасочена тренировъчна програма с изградено ядро от състезатели. Познаваме много добре противниците си и това ни позволява да изградим индивидуална тактика за всеки един от тях. Отиграваме отделни ситуации и тренираме персонално националите ни“, коментира техническата подготовка на отбора Тодоранов.

Общо 160 души от България, сред които мъже, жени, деца, лекари и шестима съдии ще заминат за полският град Домброва Гурнича, който тази година ще бъде домакин на световния турнир на един от най-престижните бойни спортове.

На това световно родната федерация залага големи надежди на Тодор Събев и Борислава Ганева - златните ни медалисти от миналогодишното световно прървенство по Шотокан Карате-До в Нови Сад (Сърбия), и се надява че ще защитят световните си титли. Миналата година те направиха исторически фурор в спортната зала Спенс, като бяха причината българският химн да прозвучи два пъти при награждаването в категория “Open“.

Затвърждаване на световната титла се очаква и в една от най-престижните дисциплини - „Кумите Микс“, където нашите смесени групи на миналото първенство се качиха на първото и второто стъпало на почетната стълбичка.

"За Полша тръгваме с внушителна група състезатели, от които очакваме много медали. Смятам, че те са повече от готови да поставят името на родината си и това на Българската федерация по Шотокан Карате-До за поредна година сред водещите новини в световните спортни медии“, заяви Тодоранов, който лично се грижи за отличната им подготовка.

"Състезателите ни са в перфектна физическа и психическа форма за световното в Полша. За щастие нямаме контузени и се надяваме, че няма да има такива до самия край на лагера“, добави президентът на федерацията Александър Славков.