По повод изнесената информация в медиите от българската боксьорка Стойка Петрова за инцидента на турнира „Странджа“, Българската федерация по бокс (БФБ) се чувства задължена да заяви следното:

При тегленето на жребия за турнира „Странджа“ се получи техническа грешка при входирането на информацията от изтегления жребий в състезателната апаратура. Причина за това са еднаквите фамилни имена на Стойка и Станимира Петрови, както и еднаквите начални букви на първите им имена. Грешката беше посочена на организаторите на следващия ден в 9:00 часа от старши треньора Хоел Арате, т. е. един час преди посочения от Стойка час за проведената от нея тренировка.

След като в залата се разбра, че няма възможност да участва в срещата в програмата, супервайзорът разреши срещата да се проведе като последна на следващия сеанс – около 19 ч. Стойка отново отказа да се боксира и в този вариант, като отказа всякакъв контакт с федерацията. Оригиналният жребий бе видян от над 300 участници.

БФБокс смята, че като цяло поведението на Стойка Петрова е нелогично и с това свое поведение самата тя се лиши от участие в авторитетния турнир.

БФБокс смята, че боксьорите трябва да се доказват на ринга, а не със съмнителни публикации в интернет пространството. Въпреки всичко БФБ ще продължи да разчита на своята опитна състезателка Стойка Петрова за бъдещи международни успехи.

БФБ прилага схема на официалния жребий в категория до 51 кг при жените на турнира „Странджа“.