Българската федерация по джудо взе отношение по случая "Симеон Ценев". Както вече стана ясно, треньорът в клуба по самбо и джудо към ЦСКА е обвинен в сексуално посегателство срещу непълнолетни спортистки.

БФДжудо разпространи декларация, от която става ясно, че Ценев е със спрени права от декември 2015 година. Още тогава във федерацията получили сигнал от директора на спортно училище на ЦСКА Васил Вутев за нерегламентирани срещи и прояви на треньора с част от момичетата. БФДжудо моментално предприема мерки и наказва Ценев, като съветва "червените" да го изключат от заемане на ръководна, треньорска и всякаква дейност до изясняване на казуса.

Цялото изявление на Българската федерация по джудо:

"Българска федерация по джудо е силно изненадана от репортажа, излъчен на 1 февруари в сутрешния блок на Нова телевизия, в който видяхме разказите на млади момичета, които обвиняват треньора Симеон Ценев в сексуални посегателства над тях. Поради огромния интерес от страна на медиите за нашата позиция по въпроса, Ви изпращаме и становището ни.

На 20.12.2015 година Българска федерация по джудо получава сигнал от директора на спортно училище ЦСКА Васил Вутев за нерегламентирани срещи и прояви на Симеон Ценев с част от момичетата в отбора. Още на 21.12.2015 година в 13:00 часа генералният секретар на БФДжудо Асен Коруджиев свиква извънреден Управителен съвет на федерацията, с който запознава членовете за сигнала от г-н Вутев. На заседанието беше категорично решено да се извади Симеон Ценев от треньорския съвет на БФДжудо до изясняване на случая. Федерацията по джудо не може да назначава или уволнява треньори и специалисти в отделните клубове, както в случая с ЦСКА.

БФДжудо предложи на президента на джудо клуб ЦСКА да изключи от заемане на ръководна, треньорска и всякаква дейност Симеон Ценев до изясняване на казуса. БФДжудо се дистанцира и разграничава от случая "Симеон Ценев", считайки, че въпросното лице не заема никаква длъжност към федерацията. Подобен казус никога не е съществувал в историята на българското джудо и апелираме към всички наши състезатели, треньори, деятели и ръководители, освен да сезират правораздавателните органи, да подават информация и до нашата федерация.

БФДжудо вярва и се надява случая "Симеон Ценев" да бъде разгледан от компетентните органи и до оповестяване на решение този казус няма да бъде коментиран от членове на федерацията."