Бившият президент на Българския професионален боксов съюз (БПБС) доктор Георги Езекиев направи стряскащи разкрития ексклузивно за БЛИЦ след трагичния инцидент в Албания, отнел живота на младия ни боксьор Борис Станчов. Както вече стана ясно, 22-годишният състезател е излязъл на ринга в Шкодра със самоличността на братовчед си Исус Величков.

Езекиев твърди, че има и други подобни случаи, като в БПБС начело с Венцислав Николов и приближените му, които са в управата, са добре запознати. 

"Първо искам да поднеса съболезнования на семейството на починалото момче. Голяма трагедия! Но трябва да се знае, че Българския професионален боксов съюз са знаели много добре, че на въпросната гала вечер в Албания не се бие Исус Величков, а Борис Станчов. Самият Исус каза, че отдавна Борис се боксирал с неговата самоличност. И това нещо се допуска от БПБС и по-специално от Венцислав Николов, който е начело на федерацията, на която аз бях първият президент преди години. Тогава я учредихме, за да има професионален бокс в България. Венцислав Николов обаче подмени целия Управителен съвет без мое знание, свика си УС, след което аз разбирам, че е сложил сина си за президент. Доносникът на Държавна сигурност ме свали от пост благодарение на измислени гласове, които вкараха в УС", обясни Георги Езекиев пред БЛИЦ СПОРТ. 

"Държах да има ред, да се виждат приходите, разходите и дейността на този боксов съюз, да има прозрачност. А какво стана? Николов сложи сина си, който си няма хал хабер, но се води президент на федерацията. Това не е първи случай с подмяна на имена на боксьори. Жалко, че този път се стига до трагичен край и младо момче почина. В България не е ясно кой има лицензи за боксови мениджъри. Единственият реален такъв е Васко Алeксеев. Негова е единствената промоутърска компания, която работи у нас", каза Езекиев.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

"Борис Станчов би трябвало да е заведен на въпросната гала в Шкодра (Албания) от треньор и мениджър. За момента имената на двамата се крият. Венцислав Николов и другите в Българския професионален боксов съюз са запознати, въпреки че ще твърдят обратното. Нали федерацията му издава документи да замине и да участва в галата. Преди време имаше отново скандал с подмяна на имената на състезатели на боксова гала вечер у нас", припомни Езекиев.

"Правят се фалшиви боксови вечери, смешни дори, които не отговарят на изискванията. На някои дори няма и лекари, да не говорим за линейка. Провеждат се формални битки, за да се вдигат изкуствено рейтингите на боксьорите ни и Българския професионален боксов съюз да може да ги праща в чужбина, къдете ядат бой от съперниците си. Рискуват се здравето и животът на момчетата. Използват ги за печелене на пари! Обществена тайна е, че Венцислав Николов играе в сянка ролята на мениджър. Доставя боксьори на различни гала вечери. Би било интересно да се изясни в случая връзката му с Борис Станчов. Много е важно да се установи начинът, по който Станчов се е озовал на въпросната галавечер.

Изпращат се наши боксьори с треньора им, някои дори ходят без треньор. Излизат на ринга, ядат бой и печелят определени суми. Някои от момчетата дори не горят от особено желание да се бият и губят още в първия или втория рунд. Жалка е историята в българския професионален бокс. Един-двама човека се облагодетелстват от агонията на профибокса ни. Въпросите при този индент са изключително сериозни. Кой е този, който е извел момчето извън България и го е уредил да участва на галата в Шкодра? Защото смятате ли, че Венцислав Николов наистина не ги знае тези неща. Сега съм сигурен, че ще отрича думите ми, но това е самата истина. При положение, че Исус казва, че Борис се бие с фалшиви документи от 2018 година, няма как това нещо да не се знае от Венцислав Николов и хората му", продължи Георги Езекиев.

"Вина за случилото се носи не само Българският професионален боксов съюз, а и Албанският боксов съюз, който е позволил на ринга да излезе състезател с подменена самоличност. Основната им функция е да контролират спазването на правилата. А Станчов втора година се е биел с фалшиви документи и никой от федерацията ни да не знае, айде стига...", каза бившият президент на Българския професионален боксов съюз.

"Сега нищо чудно и да фалшифицират документи, само и само да не бъдат виновни. Призовавам данъчните и прокуратурата да влязат във федерацията и да вземат цялата документация. Нарушенията са много сериозни. Там има един човек, който върти всички на малкия си пръст. Те са му клекнали, а той ги изнудва. Много грозна картинка, младо момче си отиде, за жалост", възмутен е Георги Езекиев. 

Венцислав Николов и подчинените му могат да издадат боксов лиценз на всеки, който пожелае и си плати. Има определени такси. Единствено братя Пулеви никога не са си плащали членски внос към федерацията ни, нито плащат за лицензи в България. Те са си към Германия. Пулеви нямат отношение към Българския професионален боксов съюз", добави д-р Георги Езекиев пред БЛИЦ СПОРТ.

Починалият Борис Станчов: