Олимпийският и световен шампион по бокс Благой Найденов остава и ще се състезава за България поне до Олимпиадата в Рио де Жанейро. Както е известно, талантът има подписан предварителен договор с мениджъра Гари Хайд за професионалния ринг. Найденов обаче засега остава при аматьорите.

"Единствено и благодарение на господин Гриша Ганчев оставам в аматьорския бокс. Така ще бъде поне до Олимпиадата през 2016 година. При него ме заведе президентът на ЦСКА, видяхме се, отправи ми предложение, което приех и си стиснахме ръцете. Гриша Ганчев ме е гледал и каза, че много ме харесва като боксьор, смята ме за един от най-големите таланти. Много ме поласка предложението му. Ако не беше станало така, аз имам предварителен договор за професионалистите, който влиза в сила след първия изигран мач. От тук нататък ще видим какво ще се случи, какво ще направят министерството на спорта и федерацията по бокс", заяви Найденов пред БЛИЦ.

На въпрос, какво очаква от двете институции, боксьорът коментира: "Да продължат да ме финансират, както е редно. Но не по начина, по който беше до момента. Още през 2012 година като станах европейски шампион чувах какви ли не обещания. След това станах световен и олимпийски шампион, а не получавам това, което би трябвало. Имам и други колеги от други спортове, които също са обидени на отношението към себе си и обмислят да бягат в чужбина. По този начин България изпуска талантите си."

7.jpg

На въпрос, поема ли по пътя на Кубрат Пулев, на когото Гриша Ганчев също помагаше през годините, Благой Найденов отговори: "Не, не искам да ме сравняват с него. Аз поемам по моя път, аз съм си аз, различен човек. Имам успехи при младежите, надявам се да ги постигна и при мъжете."

Само преди два дни стана ясно, че Благой Найденов не е бил допуснат да тренира в залата на Славия, след като вече било ясно, че ще напусне аматьорския бокс и ще се качи при професионалистите. "Веднага, след като разбраха, че отивам при професионалистите, започнаха да ми искат пари, за да тренирам. И то в залата, в която съм отрасъл, в която се чувствам като у дома. Толкова медали съм донесъл на Славия, стана ми болно, че ми поискаха пари все едно съм някакъв чужд човек, все едно съм любител на този спорт. Не смятам, че съм го заслужил. Веднага обаче след като разбраха, че Гриша Ганчев ме задържа при аматьорите от Славия взеха да ми се подмазват и всички проблеми бяха разрешени. Пак ви казвам, ако не беше господин Ганчев, нямаше да остана да играя бокс в България", завърши състезателят.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ