Димитър Господинов и Виктор Скерлев (до 73 кг) стигнаха до сребро и бронз в категорията на Европейското първенство по джудо за младежи и девойки, което продължава в естонската столица Талин.

В спор за титлата Господинов не успя да се противопостави на големия фаворит в категорията - световния шампион и лидер в ранглистата Вусал Галандарзаде от Азербайджан. Българинът отстъпи с "ипон" 2:18 минути преди края на срещата.

На полуфиналите Господинов се наложи над Георги Лоладзе (Грузия) с "ипон" в продължението. Младият талант за първи път стига до европейски финал, след като по-рано тази година спечели две титли на Европейска купа за същата възраст - в Сараево (Босна и Херцеговина) и Риека (Хърватия).

Виктор Скерлев стигна до бронза след успех срещу Мате Беруашвили от Грузия с "ипон". Тази година Скерлев спечели четири медала (два сребърни и два бронзови) от Европейски купи, а отличието от голям шампионат също е първо за него.

Наставник на двамата български състезатели е Свилен Скерлев, бивш личен треньор на Ивелина Илиева, която преди Олимпиадата в Париж прекрати състезателната си  кариера.

Другите трима български представители днес загубиха - Христо Въков и Емил Вълчев на старта при 81-килограмовите, а Надие Жаафар записа победа и поражение в категория до 70 кг.

На 7 септември (събота) на татамито излизат Полина Колева (над 78 кг), Хейдар Ел Аши и Мариян Палев (90 кг), Ангел Славков (над 100 кг). В неделя е отборната надпревара.