Янислав Герчев стана шампион в категория до 60 кг на провеждащата се в столичната зала „Арена Армеец“ Европейска открита купа по джудо. Само 36 секунди бяха нужни на нашето момче да надвие с „ипон“ представителя на Израел- Артиом Аршански във финалната среща. Над 2000 души аплодираха убедителната победа на Герчев.

„Много съм радостен след този успех. Щастлив съм, че успях да спечеля златен медал и на родна земя, след като през миналата година станах шампион на турнир от същата верига в Румъния. Въпреки, че контузията ми все още не е отшумяла се справих добре и се надявам да повторя успеха си и на турнира „Гран при“ в Париж, който ми предстои през следващата седмица“, заяви веднага след победата развълнуваният шампион.

Това не беше единственият медал, който България успя да спечели днес. В категория до 48 кг при жените Борислава Дамянова се окичи със среброто след като на финала отстъпи на Дистрия Краснички. Дамянова обаче трябва да се гордее с представянето си след като спечели три тежки мача по-рано през деня.

Това е невероятен успех за българското джудо като се има предвид, че последния спечелен медал от световни и европейски купи в София беше на Мария Янчева през 2007 година. В категория 52 кг участваха Магдалена Върбанова и Галя Иванова, но двете българки загубиха първите си срещи. При 57-килограмовите Калина Стефанова отстъпи пред Карла Грол (Холандия). В категория 60 кг за мъже участваха още Валентин Алипиев, Христиан Христозов и Борислав Янаков, които не успяха да стигнат до призовите места. При 73-килограмовите Костадин Топалов и Мартин Иванов записаха по две победи и две загуби, което им отреди седмо място в крайното класиране. В надпреварата участват около 250 състезатели от 32 страни. В неделя състезанието продължава с категориите 70, 78 и +78 кг за жени и 90, 100 и +100 кг за мъже.