България завоюва два медала от европейското първенство по джудо за мъже и жени до 23 години, което завърши днес в Самоков. Ивайло Иванов стана европейски шампион, а Ивелина Илиева грабна бронз. В последния ден на състезанието нашите представители нямаха късмет и не успяха да се възползват от отличните шансове, които имаха да увеличат актива на националния ни отбор.

В категория до 100 кг. Даниел Дичев се размина с бронза заради нелепа грешка. Той хвана своя съперник за колената, което е строго забранено от правилника и беше дисквалифициран, с което подари медала на руснака Шамил Могамедов. На пето място завърши и Тереза Джурова, която загуби мача за бронзовото отличие в кат. До 78 кг. От Гуисе Стениус (Холандия).

„Очаквахме два или три медала. В крайна сметка това и постигнахме – имаме две отличия и две пети места. Общо 4 човека играха за медал, което показва израстване и най-вече стабилност в нашия тим. Първенството беше изключително силно. Нямаше слаби противници, дори напротив – там, където очаквахме, че ще ни бъде по-леко се оказа тежко. Лично мен ме е яд за Ивелина Илиева, която можеше да стане европейска шампионка, но тя изтегли много тежък жребий и за съжаление трябваше да се задоволи с бронза. Имам претенции към съдиите, защото в определени ситуации бяхме ощетени. Когато трябваше нещо спорно да се отсъди за нас, то не се маркираше. Но така е в нашия спорт. Въпреки това смятам, че се представихме на високо ниво. След няколко седмици започваме подготовка за следващата година, в която ще се раздават квоти за Олимпиадата”, коментира треньорът на националния отбор Свилен Скерлев.

В днешния ден още четирима българи излязоха на татамито, но не успяха да преодолеят квалификациите. В категория до 78 кг. при жените Гергана Попова загуби от окичилата се в последствие със златния медал украйнка Анастасия Турчин. В категория до 100 кг. при мъжете Мирослав Дебрелиев падна още в първия мач, а при над 100 килограмовите рано отпаднаха Иван Стойков и Атанас Костадинов.