Станимира Петрова донесе втора квота за женския ни бокс за олимпийските игри в Токио. Многократната световна и европейска шампионка се класира за полуфиналите на европейската квалификация в Париж.

Петрова победи британката Карис Артингстал с 4:1 съдийски гласа и така си осигури място на Олимпиадата в японската столица след месец и половина.

Станимира започна отлично срещата и показа много по-добро движение и точен мерник. Тя търсеше атаката и успя да доминира в откриващия рунд, след което продължи в този стил и през втория. Така българката взе аванс от 4:0 съдийски гласа преди третата, решителна част. Преднина, която Артингстал нямаше как да заличи.

Петрова ще продължи участието си в Париж, като утре ще се изправи срещу ирландката Уолш за място на финала. Припомняме, че преди нея Стойка Кръстева (51 кг) също си осигури квота за Токио, като и тя ще боксира на полуфиналите.

Довечера предстоят решителни битки за Радослав Панталеев и Петър Белберов. Бронзовият медалист от последното световно първенство при 91-килограмовите ще се изправи срещу испанеца Емануел Рейес. Двубоят на Радо и ибериеца е предвиден като пети в програмата и се очаква да започне около 20:00 часа. Веднага след него Белберов ще атакува квота при най-тежките, +91 кг. Той ще срещне руснака Иван Верясов.

 

“Шампионите споделят”

ШАМПИОНИТЕ СПОДЕЛЯТ Квота за Станимира Петрова / Stanimira Petrova и тя лети за Олимпиадата в Токио! Какво сподели най-добрата ни боксьорка може да чуете тук Коя е Станимира Петрова Започва да се занимава с бокс през 2014 година и само няколко месеца по-късно става първата българка със световна титла в бокса - в Чеджу, Южна Корея. Във визитката й блестят и две европейски титли – от 2016 г. и 2018 г. Става и безапелационен шампион на Европейските олимпийски игри в Минск, Беларус. Рубриката е част от дейностите по проекта „Младите хора – Бъдещето на България – отговорни и активни“ на Асоциация „Докосни дъгата“ и Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2021 година /договор № 25-00-1/11.03.2021 г., проект № НПИМД-Н2-Т4-082/2021/, който има за цел да обедини популярни спортисти, топ готвачи и младежи от цялата страна в различни инициативи, акцентиращи върху здравословен начин на живот, здравословно хранене и физическа активност.

Публикувахте от Младите хора - Бъдещето на България - отговорни и активни в Неделя, 6 юни 2021 г.