Българката Амалия Колева спечели тази сутрин осмата си европейска титла индивидуално в дисциплината силов тест на европейското първенство по таекуон-до в Талин. Следобед стана първа и отборно на силов тест, заедно със съотборничките си в националния отбор Албена Ситнилска и Катерина Бейчева. Вчера Амалия извоюва и сребърен медал в дисциплината спаринг индивидуално, категория до 62 кг.
 
Близо 20 години без прекъсване Амалия Колева е част от българския национален отбор по неолимпийско таекуон-до. Любопитен факт е, че в продължение на 18 години всяка година печели медал в дисциплината спаринг от световно или от европейско първенство по таекуон-до. Това я прави абсолютен феномен в този спорт в световен мащаб. Дълги години коронната и дисциплина беше спаринг, категория до 57 кг, където е многократна европейска шампионка индивидуално и отборно и световна шампионка от първенството в Санкт Петербург през 2009 г.

Дисциплината силов тест, която включва чупене на пластмасови дъски с определени таекуон-до удари, е следващата, в която българката има най-много успехи: с победата в Талин за осми пореден път става европейска шампионка на силов тест. Последната и индивидуална титла на силов тест беше от Европейското първенство в Солун през 2016 г.

Любопитен факт е още, че за цялата си кариера Амалия е печелила медали във всички пет таекуон-до дисциплини индивидуално или отборно от световни и европейски първенства.

Трети интересен факт е, че на Европейското първенство в Талин тя беше и треньор. Състезатели от групата по таекуон-до в зала „Триадица“, на които е треньор, участваха при децата, юношите и девойките и жените, а малката Ния Христова спечели бронзов медал при девойките. 

Амалия Колева е родена в София на 1 септември 1980 година. Състезателка е на ABC FIGHT CLUB – София с треньор Красимир Гергинов (VII дан таекуон-до, международен инструктор и международен съдия по таекуон-до, дългогодишен вицепрезидент на Федерацията по таекуон-до в България). 

Тренира таекуон-до близо 25 години и има IV дан. Изявявала се е с успех и в други бойни спортове – кик бокс, муай тай, савате и др. В края на 2017 г. участва и в професионални срещи по кик бокс. Най-големите и успехи обаче остават в корейското бойно изкуство таекуон-до, където при жените е едно от най-големите имена в световен мащаб, а с дългогодшината си кариера пише история.