Каледнарната 2018 година ще изпрати много запомнящи се битки в бойните спортове. Най-впечатляващите и такива, които могат да бъдат наречени "Битка на годината", обаче са няколко. БЛИЦ Спорт ви предлага най-приковаващите погледа боеве за изминалата година:

Няма как да не започнем с първата значима битка за годината. Тя противопостави непобедените боксьори Дионтей Уайлдър и Луис Ортиз. Срещата се състоя в Бруклин (Ню Йорк) на 3 март и бе съпътствана с огромни обрати. Кинг Конг, както е известен Ортиз, бе напът да спре Бронзовия бомбардировач, като на няколко пъти сериозно го разклати. В крайна сметка Уайлдър доказа, че е по-добрият боксьор и направи зрелищен нокаут в 10-ия рунд. 

Следващата такава битка дойде чак на 15 септември, но определено си заслужаваше. Тя противопостави Генади Головкин и Канело Алварес и бе в средна категория. От титаничния сблъсък победител излезе Канело Алварес, който грабна успеха със съдийско решение след 12 рунда. Това обаче не се хареса на повечето фенове, които твърдяха, че победител от мача е бил казахстанецът. Ние ви предлагаме видео от двубоя, с което сами може да прецените кой е победител и сгрешили ли са съдиите в своето отсъждане.

На 22 септември се състоя една от най-очакваните срещи за годината. Тя противопостави световния шампион в 4 категории - Антъни Джошуа и руснака Александър Поветкин. Двамата бойци се срещнаха на "Уембли", а Поветкин излезе като твърд аутсайдер. Въпреки това Витязъ, както го наричат в родината му, през първите 4-5 рунда контролираше събитията на ринга, като повечето анализатори твърдяха, че той е готов да детронира британеца. Това обаче не се случи и Антъни Джошуа се съвзе с нокаут в седмия рунд, който отказа Поветкин от световните титли в тежка категория.
Една от най-запомнящите се битки за годината пък бе част от ММА боевете. Титаничният сблъсък между Хабиб Нурмагомедов и Конър МакГрегър се състоя на 6 октомври. Двамата бойци счупиха всички рекорди по платена гледаемост - "Pay per view", като категоричен победител от сблъсъка бе руснакът. Той спечели след предаване на ирландеца, а впоследствие зрителите станаха свидетели на шокиращи сцени. Веднага след успеха Нурмагомедов излезе от октагона и се нахвърли върху екипа на Конър, като край ринга се заформи истинско меле. Освен отвън, вътре също имаше екшън след края на двубоя, тъй като МакГрегър бе нападнат в гръб, като се наложи и там да се намесва охраната. В крайна сметка след многото екшън и скандали титлата на Нурмагомедов бе отнета, като все още не е ясно какво наказание ги очаква и двамата бойци.

Поредната зрелищна битка от 2018 година бе в България и с родно участие. Става дума за срещата между Кубрат Пулев и Хюи Фюри, която се състоя в "Арена Армеец" през октомври. В нея категоричен победител след 12 рунда бе българският боксьор. Освен, че натупа своя съперник, Кобрата промени и... визията на Фюри. След едно от здравите крушета на нашенеца британецът остана с щръкнала коса, а кадри от ситуацията бързо-бързо обиколиха интернет пространството.

Така стигнахме до последния мегасблъсък за годината. Той дойде на 2 декември и противопостави непобедените боксьори Дионтей Уайлдър и Тайсън Фюри. Двамата излязоха в "Стейпъл Сентър", където се биха цели 12 рунда. Битката помежду им, която завърши с равенство, дадено от съдиите, ще се запомни като тази с най-скандалните отсъждания. Става дума за това, че през целия сблъсък Циганския крал доминираше, но в крайна сметка съдиите решиха, че двубоят е бил равен. Основания за претенции обаче имаше и от страна на Уайлдър, който изпрати в тежък нокдаун своя съперник в 11-ия рунд, като според него съдията на срещата е отброявал по-бавно секундите и по този начин Фюри е успял да се изправи на крака.
Това бяха всички зрелищни боеве през 2018 година, но има още една битка, която не блестеше кой знае колко с боксови умения, но за сметка на това, след нейния край се случи нещо шокиращо. Става дума за една от срещите, състояли се в "Арена Армеец" през октомври. В нея грузинският боксьор Левон Шония полудя след края на мача си срещу българина Спас Генов. Двубоят бе подгряващ на битката на Кобрата срещу Хюи Фюри. Генов надделя в здравата среща и записа десетата си победа на професионалния ринг. След края на мача обаче грузинецът поиска да продължи да се бие и налетя на Генов, изблъска съдията, а накрая удари няколко пъти треньора си. Шония отправи няколко юмрука към своя ментор, който опита да го успокои. Наставникът не остана длъжен и отвърна с няколко шамара. Все пак Шония трябваше да се примири със загубата, въпреки че дори се качи на въжетата и вдигаше победоносно ръце.