Боксьорът Тинко Банабаков е Спортист на годината на Велико Търново. Младият състезател от боксов клуб „Ивайло” и национален шампион спечели за трети път отличието в категорията жени и мъже. Призовата статуетка му бе връчена лично от кмета на старопрестолния град Даниел Панов по време на тържествена церемония, провела се в Голямата зала на Общината, информира Sport-vt.com. Шахматистът Светла Йорданова и лекоатлетът Михаил Селенски заеха втората и третата позиция. Останалите места в Топ 7 бяха отредени за Мартин Димитров /конен спорт/, Николай Станев /стрелба с лък/, Виктория Иванчева /спортна стрелба/ и Даяна Георгиева от женски футболен клуб „Болярки”.

В категорията юноши и девойки Спортист на годината стана плувецът от клуб „Етър 2000”, национален шампион, рекордьор и европейски медалист Антъни Иванов. И второто място бе за представител на същия спорт – Бояна Томова. На трета позиция бе класиран гимнастикът Мартин Василев. Тамара Косева /лека атлетика/, Николета Павлова /конен спорт/, Мартин Илиев /тенис на корт/, Мария Спиридонова /хандбал/ и Пламен Гезенчов /лека атлетика/ заеха останалите места в престижната анкета Спортист на годината.

Призова статуетка бе връчена и в категория Треньор на годината. Отличието получи Роза Георгиева от плувен клуб „Етър 2000”.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов сподели, че е щастлив от тържествеността на церемонията, белязала финала на анкетата „Спортист на годината”. „Надявам се, че в цяла България и отвъд границите й ще разберат за отличните резултати и представяне през годината на нашите спортисти”, подчерта Панов. Той благодари на талантите на старопрестолния град и техните треньори за високите постижения, с които Велико Търново се прославя в Европа и по света.

„Надминете всичко, което постигнахте досега. Благодаря и на наставниците, защото техните усилия по подготовката на спортистите не са за подценяване. Община Велико Търново ще продължи да помага на спорта и да го подкрепя по всички възможни начини”, каза още Даниел Панов. Кметът на Велико Търново припомни за значимите инвестиции в материалната база през последните четири години и за възстановяването на Спортното училище, в което вече има над 200 деца. „Вече имаме възможност да кандидатстваме с европейски проекти за спортна инфраструктура, а подобряването на спортните бази ще продължи”, завърши Даниел Панов.

Спортист на годината на Велико Търново – мъже и жени
1. Тинко Банабаков  бокс    85.8 т.
2. Светла Йорданова шахмат         65
3. Михаил Селенски  лека атлетика          52.8
4. Мартин Димитров  конен спорт            36.3
5. Николай Станев  стрелба с лък  35.2
6. Виктория Иванчева  спортна стрелба   33
7. Даяна Георгиева  футбол            31.9

Треньор на годината
Роза Георгиева  плуване

Спортист на годината – юноши и девойки
1. Антъни Иванов  плуване           102.3 т.
2. Бояна Томова  плуване    63.8
3. Мартин Василев сп. гимнастика           34.1
4. Тамара Косева  лека атлетика    31.9
5. Николета Павлова  конен спорт            30.8
6. Мартин Илиев  тенис на корт    26.4
7-8. Мария Спиридонова  хандбал            24.2
7-8. Пламен Гезенчов лека атлетика         24.2