Над 150 състезателки от повече от 24 държави от всички континенти са заявили участие в първия международен турнир по бокс за жени „Балкан“. Надпреварата е от най-висока категория от календара на международната федерация и ще се проведе от 10 до 14 ноември в столичната зала „София“ при свободен вход за публиката. В турнира освен жените, ще участват и момичета, и девойки.

България ще бъде представена от 8 боксьорки при дамите и 15 при подрастващите (8 момичета и 7 девойки). С оглед на предстоящите олимпийски игри в Рио догодина старши треньорът Павел Сяров е направил промени по категории. Световната шампионка от Корея 2014 Станимира Петрова „слиза“ в олимпийската до 51 кг, където титулярка е европейската златна медалистка Стойка Петрова. Двете вече играха една срещу друга на турнира в Румъния преди седмица, където победата бе за Стойка. „Не искам да съм аз човекът, който ще реши коя да участва в Рио“, призна за тежката си ситуация Сяров.

Другата промяна е при Светлана Каменова, която се „качва“ при 60-килограмовите. Деница Елисеева (60 кг) ще пропусне турнира заради операция преди седмица на менискус.

За турнира ще пристигнат боксьорки от екзотичните дестинации Виетнам, Тайланд, Китайско Тайпе и Австралия, но и шампиони от всички континенти.

Желанието на Българската федерация по бокс е догодина да организира и международен турнир за младежи, който да бъде в памет на акад. Емил Жечев.

Пълните състави на България за турнир „Балкан“:

Жени:
48 кг – Венелина Поптолева, Севда Асенова, Златислава Чуканова
51 кг – Стойка Петрова, Станимира Петрова
54 кг – Габриела Димитрова
60 кг – Светлана Каменова
64 кг – Симона Симеонова

Девойки:
48 кг – Дариел Симова
51 кг – Александра Велкова, Калина Трендафилова
54 кг – Розалия Пейчева
57 кг – Надежда Орлова, Симона Петрова
60 кг – Хафизе Мустафа

Момичета:
48 кг – Еми-Мари Тодорова
50 кг – Елина Георгиева, Лилия Благоева
54 кг – Пламена Иванова
57 кг – Десислава Дойчева
60 кг – Християна Недялкова
70 кг – Аслъхан Мехмедова, Мелис Йозунова