Приближеният до Владимир Путин Умар Кремльов и управляваната от него Международна боксова асоциация (IBA) осъдиха остро опита на Международния олимпийски комитет да влияе върху работата на Българската федерация по бокс и на останалите членки на организацията.

IBA излезе с официална позиция, след като МОК разпространи писмо до всички националните олимпийски комитети и съответните боксови федерации. В документа се казва, че те трябва да прекъснат отношенията си с управляваната от Кремльов организация, ако искат да запазят олимпийското бъдеще на бокса.

“Виждаме безпрецедентен натиск от страна на МОК към националните олимпийски комитети. Това и директна намеса в работата на независими членове на IBA, които изразиха демократичната си воля да бъдат част от нашата организация и демократично избрания ѝ президент Умар Кремльов. За нас подобен начин на работа не е приемлив“, обявиха от Международната боксова организация.

Както е известно, МОК отне международния лиценз на IBA заради скандалите в организацията под управлението на Кремльов. Решението на олимпийската организация беше потвърдено от и от Спортния арбитражен съд. В отговор Умар Кремльов нападна президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, обвинявайки го в корупция заради допускането до женския олимпийски боксов турнир в Париж на Иман Калиф и Лин Ю-Тин, за които има доказателства, че не са биологични жени.