Капитанът на боксьорите Детелин Далаклиев ще пропусне световното в Казахстан в началото на октомври. Плевенчанинът предпочете да си даде по-дълга почивка след натрупаната преумора и неуспешния старт на европейското. На шампионата в Минск през май той загуби нещастно още в I кръг.

Към българина, който е и №1 в света за 2009 г., обаче има сериозен интерес от професионалните боксьори (АПБ), които са под шапката на Международната федерация (АИБА). Финализирането на договора се очаква в края на месеца. Остава Далаклиев да реши в коя категория ще се бие - до 54 кг или до 60 кг. Той продължава с леките тренировки, въпреки че от общината в Плевен му спряха парите за подготовка. За година той вземаше по 15 000 лв.

А друг наш "професионалист" Спас Генов (81 кг), който вече има контракт с АПБ, получи предложение да презентира профибокса на световното за юноши. Негов съперник ще е третият от олимпиадата Лондон 2012 Олександър Гвоздик. Остава украинецът да потвърди участието си. Боят ще е в почивния ден на шампионата в Киев (5-15 септември).

От вчера Генов е на подготовка с националите на Белмекен. На лагера е и бронзовият олимпийски медалист Тервел Пулев (91)