Един от най-известните бойци в България Деян Топалски коментира предстоящия двубой на на Благой Иванов-Багата срещу Тай Туйваса в Чикаго в неделя сутринта българско време. Според плевенчанина на Багата няма да му е никак лесно срещу този противник.

“Според мен в никой случай няма да е лесно на Багата. Всичко друго, но не и лесно. Противникът, ако за повечето хара е непознат, за тези, които следят бойните спортове и UFC, го знаят доста добре. Австралиецът е тежък удряч, казано на наш език, предпочита играта в стойка, както и Багата. Смятам, че ще се получи доста тежък двубой”, коментира Топалски пред Букмейкър Рейтинги.

“Лично според мен Багата има повече опит, играл е повече мачове, което за нашите спортове е от първостепенно значение. Така, че това е основният му плюс. Иначе и двамата играят в стойка, удрят тежко, смятам, че стиловете им са доста еднотипни. Туйваса е много е добре сложен, много ще е труден за събаряне. Не вярвам Багата да тръгне да играе тази игра. Така че срещата вероятно ще премине основно в стойка. Опитът, който има Багата и може би по-доброто му движение с крака, също ще му бъдат от полза”, добави 11-кратният шампион по кикбокс и ММА.

“Не мисля, че това, че противникът му е по-млад, е някакъв проблем. За разлика от футбола например, в който на 33 години са ветерани и са пред отказване, в бойните спортове и в частност ММА и бокса, спортистите се състезават до доста по-късно. И това се дължи на тази особеност – най-важното нещо в този тип спортове е опитът, който няма как да го постигнеш освен да играеш повече срещи”, казва oще плевенчанинът.

На въпрос, дали това ще бъде мач с повече боксови елементи заради предпочитаната игра и на двамата, Деян отговори: “Така е организиран мачът - между такъв тип бойци, които предпочитат играта в стойка. Багата също предпочита играта в стойка, в последните мачове рядко тръгва да търси събаряне на противника. Истината е, че австралиецът е боец с много нисък център на тежестта, широк ханш, а с такава структура боецът е много труден за събаряне. Багата ще опита да играе от дистанция и повече движение. Ако вече успее да го събори на земята – тогава е ясно. Знаете, че на Багата все пак бекграундът му е самбо и джудо, има много силна игра на земята. Но според мен ще играе в стойка, тъй като забелязвам, че в последните мачове точно така е насочена тактиката му.”

Припомнихме и факта, че и Благой Иванов, и Туйваса, имат загуби от Жуниор дос Сантос, но Багата се представи много по-достойно, а австралиецът бе нокаутиран. “Не бива да се правят такива сравенения, тъй като от противник до противник нещата са много различни. Може Туйваса да е бил по-удобен съперник на Дос Сантос или Багата да е бил по-неудобен на бразилеца. Мач като мач нямат общо. Всеки, който сметне, че това е критерий и тръгне да разсъждава по този начин, ще се подведе.”

Върнахме Топалски и няколко години назад, когато Благой Иванов претърпя ужасяващия инцидент, след който дълго време бе в кома: “Честно казано на мен ми се струваше невъзможно, че той ще се завърне по такъв начин. Багата направи неща, които едва ли някой ще ги повтори. Точно както казваш, той излезе и едва стъпваше по пода, учеше се тепърва да проходи. Той изненада не само нас, а целият свят и медицината с възстановяването си и борбата за живот. Едно на милион се случват такива неща” 

За финал Деян Топалски обяви и някои нови неща около себе си: “Предстоят ми два мача в България – единият е на 2 август на Макс Файт в Свети Влас. Следващият на 5 октомври в София. Не мога все още да кажа нещо конкретно за противниците. Бранко Бабачев се беше съгласил, но разбрах, че имал контузия. Каквато и да е контузията има 4 месеца да тогава… Просто не вярвам в такива контузии, явно му е дошъл акълът в главата и вероятно ще избяга от мача.”