Българските национали постигнаха две впечатляващи победи по пътя към четвъртфиналите на Европейското първенство в Сараево. Васил Кацарски и Николай Иванов са на една стъпка от медалите на шампионата за юноши и девойки в столицата на Босна и Херцеговина.

При най-тежките (+80 кг) Кацарски записа страхотен обрат в мача си с турчина Баш Бату. Нашият талант изостана в съдийските карти след първия рунд, но изигра много силни втори и трети, като на два пъти реферът отброи нокдаун на противника му. Така с 4:0 гласа Кацарски си проправи път към 1/4-финалите, където на 27 юни ще срещне арменеца Храч Хачатрян.

Николай Иванов (80 кг) пък отказа още в първия рунд Мартин Кис. Българинът нанесе серия от тежки попадения на съперника си от Словакия и реферът бе принуден да прекрати срещата малко преди края на първата част. Така Иванов продължава към четвъртфиналите, където на 27 юни ще премери сили за медал с Илия Хорнет (Молдова).

В категория до 75 килограма Никита Болдирев отстъпи на сърбина Джордже Дорич. Двамата изиграха равностойна среща, но съдиите прецениха, че българският национал не е направил достатъчно, за да продължи напред.

Утре предстоят още 7 мача с българско участие. Националните ни отбори са водени от олимпийската шампионка Стойка Кръстева, световния златен медалист Детелин Далаклиев и Пейчо Багдатов.