Ергюнал Себахтин и Даниел Асенов осигуриха нови победи за България на световното първенство по бокс за мъже в Ташкент. Двамата се класираха за следващата фаза на шампионата в узбекистанската столица.

В категория до 48 килограма Себахтин срази съпротивата на представителя на Ботсвана Кобамело Молатлеги. Европейският вицешампион изигра много силен мач, в който удържа опитите на африканеца да го притисне в първия рунд. Българинът контрира отлично всяко едно действие на противника, а във втората и третата част изцяло доминира на ринга, за да вземе категорична победа с 5:0 гласа. В следващия кръг, на 8 май, Себахтин ще срещне Анваршан Ходзиев (Киргизстан).

При 51-килограмовите Даниел Асенов изигра добър мач, но получи и тежка аркада. Шесткратният европейски първенец преодоля съпротивата на Атила Бернат, печелейки по точки. Срещата бе прекратена в средата на третия рунд, когато унгарецът удари с глава нашия боксьор и му отвори аркада над лявото око. Това бе и втори подобен сблъсък, като преди това Бернат бе предупреден официално за нечисти действия. От родния щаб ще имат два дни, за да възстановят Асенов за следващия му мач. На 7 май Тайсъна от Кукорево ще се изправи срещу представителя на Алжир Мохамед Мозиане.

Поражение допусна Йордан Морехон. При най-тежките (+92 кг) националът ни отстъпи в здрав сблъсък на грузинеца Николос Багадзе с 1:4 3:2 съдийски гласа.

В петък ни очакват нови два мача с българско участие. Хавиер Ибаниес (57 кг) ще срещне Хуан Рейес от Гватемала, а Кристиян Николов (80 кг) ще боксира с Дезмънд Амстердам от Гвиана. Може да проследите двубоите пряко по БНТ 3.