Авторитетният боксов журналист Камен Петров, който коментира за "Евроспорт", тази вечер ще проследи и мача за световната титла в тежка категория на професионални бокс между претендента Кубрат Пулев и шампиона Антъни Джошуа.

Преди големия мач Камен Петров направи любопитен анализ за слабит, които ви предлагаме по-долу. Тази вечер, заедно с Огнян Георгиев, той ще коментира важната боксова битка, която ще бъде излъчена през интернет платформата DAZN.

"И мен като всеки българин ме терзаят съмнения, как ще свърши този мач. Не вярвам на залозите. Те са убийствени - 5:1. Слава Богу, боксовите мачове не се решават от комарджиите. Може и така да е било в Дивия Запад едно време, но сега не е така. Гледах Антъни срещу Руис (и двата мача), срещу Поветкин, Кличко, Дилиън Уайт, Бразавил и още няколко. Търся слабости. И се старая да не търся под вола теле. Мисля, че не е Крали Марко. Няма защо да му се плашим толкова. Има много добри неща, които са му вършили работа досега, но има и доста слабости. Не е както трябва за един световен и олимпийски шампион“, обяви Камен Петров и направи подробен анализ на слабостите на Ей Джей, публикуван от "Труд".

Защитата
Има пролуки и то доста. Нито срещу ляв прав, нито срещу десен прав. Спасява го само факта, че стои далеч от противника. Не е никакво откритие, че Кобрата може да обърне мача, ако нанесе още в началото силен удар. Как да стане това обаче, без да рискува. Спомняте ли си случая, как Макс Шмелинг 1936 година с пречупен кръст на гащетата насред Ню Йорк нокаутира световния шампион Джо Луис в 12-ия рунд? Не е само легенда: германецът видял на кадри от стари мачове, че Люис сваля лявата си ръка веднага след удара и става уязвим за десен прав. Нищо по-просто от това да го изпревариш с десен прав.Точно това направил германецът. И получил доживотна пенсия от Хитлер. Това Кобрата го умее и не се съмнявам, че ако не Вегнер, то Мишо Таков или брат му Тервел са му казали да го прави. Пък и той си знае.

Координацията ръце-крака
Друга техническа слабост, която си записах. Може да звучи високомерно, но той не е добре координиран, макар че е световен и олимпийски шампион. Това е слабост на почти всички боксьори, които са започнали да тренират по-късно – Джошуа на 17 години. При негово усилие да атакува, краката му изостават, т.е. „увисва“ и е много удобен за контриране. Проблемът е, че той рядко атакува. Чака да му дойдат на удобната за него дистанция.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Психиката, което е най-уязвимото място на англичанина
Даже в английските форуми някои хейтъри го наричат страхливец. И имат право донякъде. След загубата срещу Руис, това пролича най-ясно. Че той дори не беше зашеметен от ударите на мексиканеца. Просто се изплаши. Отиде си в ъгъла след броенето на рефера и се направи на изненадан, че му отчетоха нокаут. Не само срещу Руис. Такива моменти, когато страхът контролираше поведението му, а не той него, имаше и срещу Поветкин и срещу Кличко и даже срещу Дилиан Уайт. Когато го ударят по-силно, особено в ситуация на размяна на удари, той блокира. Понякога за кратко, но при Руис блокажът продължи до обявяването на нокаута, а може би и след това.

Издръжливостта
От 24 мача, англичанинът е изиграл едва три над 10 рунда. Повечето от мачовете му завършват преди 7 рунд. А още от третият рунд нататък у него има признаци на умора – сваля ръцете, движенията с краката са бавни на цели стъпала, особено когато го завладее притеснението, че може да получи удар, защото му се нарушава дишането. Това е голяма слабост и предимство за Кубрат, защото не си спомням той е имал затруднения с въздуха.

Подценяването
Джошуа твърди, че не подценява Пулев. Прави го съзнателно за журналисти и запалянковци, но дали е така... Той кани Тайсън Фюри на мача, за да изтъргуват срещата помежду им, която трябва да се състои 2021 год. Той е сигурен, че ще премине през Кобрата като през междинна гара и си прави сметката за догодина. Това определено е слабост. Дано обаче нашият се окаже кръчмарят и мачът да е Пулев – Фюри!