Тайванската боксова федерация предприе извънредна промяна и се отказа от членството си в Международната боксова асоциация (IBA), а след това официално се премести в новата организация World Boxing.

Счита се, че създадената през 2023 г. централа няма да създава ограничения за състезателки като Иман Калиф (Алжир) и Лин Ю-Тин (Тайван) при участието им на големи състезания, въпреки че за двете има доказателства, че са биологични мъже.

Както е известно, на боксовия женски турнир във френската столица Лин Ю-Тин победи по скандален начин българката Светлана Каменова, а впоследствие спечели и олимпийската титла.

Около участието на алжирката и тайванката на Олимпийските игри в Париж избухна огромен скандал. Причина за това е фактът, че преди година са били дисквалифицирани от Световното първенство по бокс в Индия, след като тестове са показали, че в организма на двете има XY хромозоми като при мъжете.

В World Boxing вече членуват 42 национални федерации и бройката им постоянно се увеличава. Организацията се ползва с подкрепата на САЩ, Великобритания и Германия. Начело е нидерландецът Борис ван дер Ворст.

Централата беше създадена като алтернатива след разрушаването на връзките между Международния олимпийски комитет и IBA. По време на Олимпийските игри в Париж Международната боксова асоциация беше извадена от олимпийското движение. Заради скандалите с IBA организирането на боксовите турнири на Олимпиадите в Токио и Париж беше поето от МОК.