Габровският каратист Александър Стоянов постигна нов международен успех. Състезателят на КК Янтра стана европейски вицешампион на кумите по Шотокан Карате До при юношите до 18 години. Сашо беше част от отбора, който представи България в първенството на Стария континент, проведено в унгарския град Егер. Шампионатът беше организиран от Световната Шотокан Карате До организация на Обединените Нации (SKDUN) и в него взеха участие близо 1200 състезатели от 27 държави.

Сашо Стоянов участва в надпреварата при юношите на възраст 16-18 години, в тежката категория +70 килограма, в която състезателите бяха общо 25-ма. Възпитаникът на треньора Владимир Вътев изигра пет срещи. В първите елиминира съперници от Швейцария и Молдова с по 2:0 (две вазарита), а в третата надигра с ипон (чиста победа) състезател от Сърбия. Следващите му двама противници също бяха от западната ни съседка. На полуфинала Сашо се наложи с 2:1, а в мача за златото отстъпи със същия резултат.

„Напрежението на финала беше сериозно. Сърбинът ме поведе с 1:0, но успях да изравня. Адреналинът ми дойде в повече, тъй като цял ден играх ката, след това и срещите на кумите. 15 секунди преди края на срещата, при 1:1, тръгнах да атакувам и тогава загубих. Щеше да е доста по-разумно да изчакам да свърши редовното време и да се опитам да взема своето в продължението, но късно осъзнах това“, разказа Сашо пред sport-gabrovo.com.

Габровският каратист участва и в дисциплината ката, в която конкуренцията беше още по-голяма – 35 състезатели. Сашо премина първия кръг, а във втория получи девета оценка и остана на крачка от финала.

Това е пети медал за Александър Стоянов от Европейските първенства по Шотокан Карате До. През 2008-ма година в Италия той извоюва второ място на кумите и трето на ката, а през 2011 и 2012-а, съответно в Егер (Унгария) и Букурещ (Румъния), стана европейски шампион на отборно кумите.