Кикбоксьорът Асен Асенов стана спортист № 1 на Враца за 2012 г. Състезателят на Арис стана световен вицешампион и европейски първенец по муай тай при мъжете. Възпитаникът на Ангел Иванов спечели и 3 титли от държавни първенства.
 
Неговата съотборничка Бетина Банчева е № 2 в класацията. Тя е носител на бронз от шампионат на планетата за кадети в кик лайт, а на родния ринг има само победи. Топ 3 допълни балканската шампионка на троен скок от Гита Додова.
 
В десетката намериха място още Георги Тодоров (лека атлетика), Марио Тодоров и Радослав Димитров (таекуондо), Деян Тодоров (кикбокс), Дамян Петров (автомоделизъм), Иван Петров (лека атлетика) и Едуард Евтимов (борба).
 
Девойките старша възраст на КВТ “Ботев” с треньор Найден Найденов са отбор №1 за 2012 г. заради завоюваната титла във ватерпола. В тройката влизат жените на същия клуб и девическата формация на Ивайло Томов и Венетка Начева от СКПС “Ботев 2000”.
 
Капитанът на ПОФК “Ботев” (Враца) Илия Илиев беше определен за Футболист № 1 за 2012-а. Наставникът на отбора Тони Здравков получи награда за треньор на годината.