Над 20 лишени от свобода от различни затвори в страната си спретнаха кървав бой зад решетките. Този път мелето беше напълно регламентирано и бе организирано със съдействието на администрацията на Софийския затвор, както и Федерацията по бокс.

Републиканското първенство между пандизчиите от занданите Враца, Варна, Кремиковци, Белене, Бобов дол и София започна точно в 13 часа. Сред зрителите се отличаваха имена в ъндърграунда като Валентин Янев-Бореца, Ивайло Евтимов-Йожи от "Наглите". Специално за първенството по бокс зад решетките отново влезе и Александър Пацов, чието име бе свързано с това на групата за сплашване на Христофорос Аманатидис-Таки. Пацов започнал да тренира бокс именно зад решетките, където влязъл през 1990 г. за убийство.

24_1.jpg

"Боксът ме спаси психически. Излежах 10-годишна присъда за убийство, което не съм извършил, но е излишно сега да го казвам. Започнах да тренирам тук и така се съхраних. Сега идвам да подкрепя момчетата, защото ги познавам, както затворници, така и тези, които идват отвън - Красимир Инински (б.а председател на Федерацията по бокс). Не мога да кажа, че се чувствам добре тук, неприятно ми е, но от любовта към спорта бокс дойдох", разкри пред БЛИЦ Пацов.

В организацията на събитието участва и влезлият съвсем на скоро зад решетките, за да доизлежи 11 месеца от 4-годишната си присъда Любомир Костадинов - Младежа, който също бе посочен от прокуратурата като част от т.нар. "Банда с чуковете" на Таки. Като бивш шеф на феновете от "Левски Запад" Младежа помогнал много в организацията на боксовия турнир. Безспорно на ринга се отличиха бившите национали на България - Григор Саруханян и Младен Манев-Нинджата от Градешница. Двамата изиграха по една среща преди да застанат един срещу друг на ринга. В първата Гришата буквално извади от строя с техничен нокаут съперника си Владимир Гъдев от затвора в Белене. Ниджата от Градешница пък бележи нокдаун над съперника си и срещата бе прекратена с победа на Манев, който идва от затвора в Ловеч. Истинска кървава битка на живот и смърт си спретнаха Саруханян и Нинджата. След три рунда Красимир Инински така и не успя да каже кой е по-добър от двамата затова те си поделиха първото място. "И двамата са много добри, били са боксови национали. Затова и когото и да избера на първо място ще съм доволен. В случая обаче няма победител и победен", категоричен бе Инински.

22_1.jpg

След мача Гришата заяви за БЛИЦ, че е изгубил форма заради престоя си в затвора, но като излезе ще тренира отново. "Вече 5 години съм в затвора за убийство. Вън съм тренирал бокс, продължавам да поддържам форма. За нас е много голямо нещо да участваме в такъв турнир в затвора, защото хвърляме нервите, агресията, всичко. За съжаление нямам много време да тренирам, защото ходя и на работа. Сега два месеца преди финала тренирахме. За мен е добре - една победа и един равен мач. Доволен съм", заключи Саруханян.

Младен Манев пък е "на топло" от 22 май за причиняване на средна телесна повреда. Занимава се с бокс от 2001 година и последно се е състезавал за "Левски". Двамата с Григор винаги са били противници, но нито веднъж не са имали възможността да се срещнат на ринга до днес, научи БЛИЦ. "Доволен съм от двата мача и затова искам да благодаря на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и на Федерацията, защото ни дават възможност, макар че сме лишени от свобода, да се изявяваме в спорта", каза на свой ред и Нинджата от Градешница. Прякора си получил, тъй като бил бърз в краката и точен с ръцете, разказаха запознати с боксовата кариера на Младен.

Треньорът на боксьорите Цветан Хаджииванов - Цецо Варната пък уточни, че ще предложи някой от момчетата в турнира, на които той им има доверие, за няколко дни отпуск на свобода или 4-часово свободно свиждане с близките им.
МАРИЯ МАКСИМОВА/БЛИЦ