На специално събитие в Лас Вегас, австралийският граплинг специалист Крейг Джоунс се изправи срещу бразилската звезда Габи Гарсия в един от най-обсъжданите мачове на годината.

Събитието, привлече вниманието на много фенове, и причината не беше само спортната стойност на сблъсъка, но и интересът към концепцията на интерджендър мачове, срещи между състезатели от различни полове.

Габи Гарсия, която е известна със своето внушително физическо присъствие и е член на престижната зала на славата в бразилското жиу-жицу, беше фаворит за победата. Тя е с 188 см височина и 107 кг, докато Джоунс е с 183 см и 93 кг.

Въпреки превеса в килограмите и ръста на Гарсия, Джоунс демонстрира отлично представяне и контрол над мача. В първия рунд той зададе темпото на играта, а във втория стана по-агресивен. Въпреки че Гарсия опита да се справи с атаките му, Джоунс успя да завърши мача с техниката на удушаване от задна позиция. Гарсия се опита да се бори, но след като почти изгуби съзнание, се предаде.

Този мач не само донесе голяма победа за Джоунс, но също така предизвика оживени дебати сред феновете относно правилността на организирането на подобни срещи между състезатели от различни полове. Джоунс със сигурност остави своето име в историята на граплинга с това впечатляващо представяне.