Бронзовата медалистка от Игрите в Париж в таекуондото Кимиа Ализаде се завърна в България. Тя беше посрещната от президента на федерацията Слави Бинев и десетки деца от националния отбор, както и от група фенове. 

Във френската столица иранката с български паспорт завоюва бронзовото отличие до 57 кг. след успех над Луо Дзонгши от Китай, която е №1 в световната ранглиста. Това беше и първи медал за България в този спорт на Олимпийски игри.

"Удоволствие е за мен да се върна с олимпийски медал за България. Зад този медал стоят много тренировки и контузии, така че съм щастлива, че всичките жертви се отплатиха по някакъв начин", заяви Кимиа, която получи много цветя на аерогарата. 

"Отидох в Париж за златото, всеки ден се будих с тази мисъл. Но съм много доволна от медала, защото за него победих световната номер 1. Бях шокирана от загубата в последната секунда на първия мач. Направих грешка, но трябваше физически и психически да се настроя да дам отново най-доброто.

Не е лесно срещу иранка. Но това е спорт и направих най-доброто за България. Приех го просто като спортно състезание. Не завърши както очаквах, защото исках златото, но в спортът се случва така. Все пак съм горда с медала. Тя ми е приятелка, но трябваше да се боря за треньора, за федерацията ми и за българите. Медалът е отборна работа, не само плод на моите усилия.

Мога да кажа на български: “Здравейте, аз съм Кимиа”. Нямах време с подготовката за олимпийските игри да науча повече български и да постоя повече тук, но сега може би ще имам.

Никой от Иран не е говорил с мен, а и не съм се чудила защо. Просто се фокусирах върху мачовете.

8 години минаха от предишния ми медал в Рио - много контузии преживях. Просто се опитвах да се завърна на олимпийските игри по най-добрия начин. Беше много труден процес. Сега можех да се насладя повече на Игрите и да спечеля медала за България.

Чест е за мен че нося първия медал за България в този спорт. Знам колко много деца ме гледат и е отговорност да бъда пример за тях. Чест и отговорност е да съм най-добрата за тях. Дано съм успяла да ги накарам да вярват в себе си.

Аз съм дете на Иран и това си остава. Но сега съм тук и пращам много любов на семейството ми и феновете в Иран. Аз ги обичам и искам да им благодаря за подкрепата. Благодаря и на българите за подкрепата, не очаквах да е толкова голяма", каза още Ализаде на летището.